Palsternackssoppa med räkor och kryddkrasse

10 portioner

Ingredienser

  • 250 g palsternacka, skalad och skuren i 1 cm stora bitar
  • 1 st gul lök, skalad och skuren i 1 cm stora bitar
  • 2 msk rapsolja, kallpressad
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl ljuva ostcrème stark
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar från kvarn
  • 5 dl skalade räkor
  • 1 dl kryddkrasse, klippt

Gör så här

Fräs palsternacka och lök i en stor rostfri gryta med rapsoljan utan att de tar färg, tillsätt vinet. Låt koka så vinet reduceras till hälften, tillsätt buljongen och grädden. Koka upp och sänk värmen så det sjuder i ca 10–15 min eller tills alla grönsaker känns mjuka. Stormkoka aldrig en soppa. Smaksätt med salt och mald vitpeppar. Tillsätt ostcrèmen och mixa soppan till en slät konsistens. Smaka av med vitvinsvinäger och ev lite mer salt och peppar. Garnera med räkor och kryddkrasse.