Pannoumi Moussaka

1 bleck / 30 personer
Ingredienser
  • 3 kg aubergine
  • 2 dl olivolja
  • salt
Tomatsås
  • 800 g hackad gul lök
  • 120 g hackad vitlök
  • 0,75 dl olivolja
  • 1,5 kg Pannoumi Ostfärs
  • 1,5 dl tomatpuré
  • 1,5 kg krossad tomat
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1,5 dl flytande grönsaksfond, koncentrerad
  • kanel, torkad chili, oregano, salt och svartpeppar
Mornaysås
  • 150 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 l Skånemejerier Mjölk 3%
  • 500 g Skånemejerier Gratängost, riven
  • 1 dl äggulor
  • riven muskot, salt och vitpeppar
Så här gör du

Skiva auberginerna, lägg dem på stekbleck, pensla på båda sidor med olja och smaksätt med salt. Rosta i ugn, ca 5 minuter på 225°, låt sedan svalna.

Tomatsås
Stek lök och vitlök i olja, när löken mjuknat lägg i Pannoumi och tomatpuré, bryn ytterligare 30 sekunder. Slå i krossad tomat, vinäger och fond. Låt det koka 10 minuter. Smaka av med kryddorna och salt.

Mornaysås
Smält smöret och rör i mjölet. Rör till en jämn redning. Slå i mjölken lite i taget och låt såsen koka upp under omrörning. Rör i ost och äggulor, smaka av med muskot, salt och vitpeppar, ställ åt sidan.

Varva tomatsås, aubergine och mornaysås i bleck. Avsluta med Mornaysås och strö över lite extra ost. Baka moussakan i ugn, ca 30 minuter i 160° tills den är genomvarm och fått fin färg.