Rigatonigratäng

30 portioner

Ingredienser

Gratängbas
  • 1 kg gul lök, finhackad
  • 9 msk vitlökspasta
  • 250 g smör
  • 1 dl grönsaksfond
  • 6 msk Brynt Schalottenlökfond
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème
  • salt och svartpeppar
Rigatonigratäng
  • 1 gratängbas, se ovan
  • 3 kg champinjoner, ansade och delade
  • 9 msk citronzest
  • 3 dl persilja, finhackad (spara lite till garnering)
  • 4,5 kg kokt pasta Rigatoni
  • 4 dl Allerum Präst, riven
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Gratängbas
Fräs lök och vitlökspasta i smör, tillsätt grönsaksfond och schalottenlökfond och stek i någon minut. Tillsätt ostcrème och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Rigatonigratäng
Fräs champinjoner i smör. Riv i citronzest och blanda ner i gratängbasen. Fördela pastan i smorda bläck och fördela gratängbasen på pastan. Blanda ordentligt. Krydda med svartpeppar och eventuellt mer salt. Strö över ost. Baka av i ugn på 175 grader i ca 20 minuter eller till 72 grader med termometer. Dekorera med kruspersilja och svartpeppar.