Tjong gräddkola

cirka 50 stycken | 1 tim

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 3 dl Dansukker Strösocker
  • 1/2 dl Dansukker Glykossirap
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk ättika

Gör så här

Blanda allt utom smör och ättika i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp. Koka kolan tills den ändrar färg, cirka 45 minuter eller tills den når 140 °C. Kontrollera om kolan är färdig genom att droppa lite av smeten då och då i en kopp med kallt vatten, när den stelnar är den klar. Blanda i smöret och ättikan, häll omedelbart upp smeten på lätt oljad marmorskiva eller bakplåt. När smeten är sval nog att hantera, ta tag i massan och dra ut tvinnar och vik ihop den igen. Fortsätt dra, tvinna ihop och vik. Ju flitigare du drar, desto finare blir den färdiga tjongen. Avsluta med att tvinna och klipp i lagom stora bitar. Vira gärna in tjongen i cellofan eller folie.

Tips! Blir smeten för hård under dragningen kan man köra den en liten stund i mikrovågsugnen så den blir hanterlig.