Ugnsbakad lax med dragonmorötter och Crème Fraiche Ramslök

10 Portioner

Ingredienser

RIMMAD LAX
  • 1 l vatten
  • ca 3 tsk salt
  • 1,8 kg färsk lax i filé, putsad och benfri
  • smör till formen
DRAGONMORÖTTER
  • 1 ½ kg morötter, skurna i 1 cm bitar
  • salt och nymald vitpeppar
  • 2 msk rapsolja, kallpressad
  • 100 g färsk dragon
  • 5 dl gourmet crème fraiche ramslök

Gör så här

Rimmad ugnsbakad lax: Koka rimlag av vattnet och saltet, kyl till kylskåpskallt. Portionera laxen och lägg den i rimlagen, låt stå över natten eller minst 12 tim dock inte längre än 24 tim. Ta upp laxen ur lagen och torka av noga med papper. Lägg på smörad ugnsfast form eller plåt och baka av i ugn på 60° ånga (eller torrvärme) i ca 15–20 min, eller tills de är precis färdiga och har en kärntemp på 54–60°.

Dragonmorötter: Lägg morötterna på en ugnsfast form eller plåt, salta och peppra samt häll på oljan och blanda. Plocka dragonbladen och skär dem fint men spara stjälkarna och lägg dem bland morötterna i ugnsformen. Baka av i ugn på 150° i ca 15–20 min. Ta bort dragonstjälkarna och blanda i de skurna dragonbladen. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Arrangera laxen och dragonmorötterna på ett varmt serveringsfat. Häll upp crème fraiche i skålar. Servera med nykokt potatis slungade i smör, salt och vitpeppar.