Fiskgratäng

30 portioner
Ingredienser
  • 300 g lök, hackad
  • 150 g smör
  • 65 g vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 30 g torkad grönsaksbuljong
  • 1,2 kg Ljuva Ostcrème
  • 300 g chilisås (typ Heinz)
  • 150 g koncentrerad apelsinjuice
  • 4,5 kg vit fiskfilé, t ex sej eller torsk
  • 250 g strimlad purjolök
  • 50 g dill till garnering
Till servering:
  • 4,5 kg kokt potatis (150 g per portion)
  • 1 kg råkost/morötter (35 g per portion)
Så här gör du

Fräs löken i smöret några minuter, pudra på mjölet och buljongpulver. Slå på vatten och låt det koka några minuter under omrörning. Vispa i Ljuva Ostcrème, chilisås och apelsikoncentrat, smaka av med salt och peppar.

Lägg ut fisken på smörade bleck och strö på purjolök. Skeda på såsen och baka av gratängen, 175° i ca 25 minuter till 53° kärntemperatur.Garnera med dill.

Servera gratängen tillsammans med potatis och råkost.