Tomatsoppa med Pannoumikrutonger

10 portioner
Ingredienser
  • 100 ml olivolja
  • 150 g hackad gul lök
  • 25 g hackad vitlök
  • 75 g tomatpuré
  • 2 kg krossade tomater av god kvalitet
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 45 ml balsamicovinäger
  • 3 st lagerblad
  • salt och peppar
  • 100 ml olivolja
  • 400 g Pannoumi, tärnad
  • 500 g tunt hyvlade rotfrukter, t ex morot och palsternacka
  • 100 ml rapsolja
  • 50 ml vit vinäger
Så här gör du

Stek sakta lök och vitlök några minuter i olivolja, rör i tomatpuré och stek ytterligare några minuter under omrörning. Slå i tomaterna, vinägern och buljongen, låt det sjuda sakta i 30 minuter (späd med vatten om soppan blir för tjock). Smaka av med salt och peppar (balansera eventuellt syran med några nypor socker om den blir för syrlig.) Lägg de hyvlade rotfrukterna i ett bleck och smaksätt dem med oljan, vinäger, salt och peppar. Låt dem marinera minst 30 minuter. Stek osten gyllenbruna i oljan på hög värme. Servera soppan toppad med Pannoumi och rotfrukter.