Tärna potatisen, skölj purjolöken noggrant, ansa den och strimla den. Hetta upp smöret i en stor kastrull och fräs purjolöken tills den mjuknar. Tillsätt potatis och buljong. Låt soppan koka i cirka 25 minuter tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät och häll i grädden och koka upp soppan. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med en klick crème fraiche.
Potatispakora
Lägg lök, potatis, garam masala och salt i en bunke och blanda ordentligt. Tillsätt därefter kikärtsmjöl, majsstärkelse och vatten. Rör om noggrant tills du får en smet som håller ihop men inte känns för torr eller för lös. Justera konsistensen vid behov: tillsätt mer vatten om smeten är för torr, eller mer kikärtsmjöl om den är för lös.
Hetta upp olja till 180 °C. Ta en matsked av smeten, forma den med händerna så att den håller ihop, och lägg försiktigt ner i den heta oljan. Fritera pakoran gyllene i 2–3 minuter per sida. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
SMARTA ALTERNATIV
Toppa soppan med riven ost för extra smak och mättnad. Har du bröd som blivit lite torrt? Rosta det i ugnen och servera som krutonger.
NÄRINGSVÄRDEN PER PORTION
Energi 481,8 kj / 1 992,2 kcal
Fett 27,7 g
– varav mättat fett 17,9 g
Kolhydrater 45,7 g
– varav sockerarter 10,4 g
Protein 9,2 g
Fibrer 7,0 g
Salt 0,1 g