Daal med mangocrème

10 portioner
Ingredienser
  • 150 g Gul lök, skivad
  • 150 g Morötter, skivade
  • 15 g Vitlök, hackad
  • 15 g Ingefära, riven
  • 900 g Röda linser, torkade
  • 75 ml Olja
  • 1,25 kg Krossade tomater
  • 1 l Kokosmjölk
  • 500 ml Grönsaksbuljong
  • 2 g Kanel, mald
  • 5 g Spiskummin, mald
  • 5 g Korianderfrö, mald
  • 250 g Hjordnära Ekologisk Crème fraiche 32%
  • 75 g Mango Chuyney
  • 200 g Tomat, tärnad
Så här gör du

Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av. Fräs lök, morötter, vitlök, ingefära och linser tillsammans med kryddorna i oljan några minuter. Slå i krossade tomater, kokosmjölk och grönsaksbuljong. Låt linserna koka sakta i ca 25 minuter tills linserna är klara. Smaka av med salt, peppar och kryddor. Är soppan för tjock så späd med vatten.

Vispa crème fraichen fluffig och rör i chutneyn. Servera soppan toppad med crème fraichen och tärnad tomat.

SMARTA ALTERNATIV
Byt mango chutney mot äpplemos eller rivet äpple för en säsongsanpassad twist. Servera med kokt matvete eller bulgur för mer mättnad.

NÄRINGSVÄRDEN PER PORTION
Energi 597,9 kj / 143,0 kcal
Fett 7,8 g
– varav mättat fett 5,0 g
Kolhydrater 12,0 g
– varav sockerarter 2,9 g
Protein 5,1 g
Fibrer 3,0 g
Salt 0,1 g