I konkurrens med vitost och cheddar är mozzarella den mest använda osten i världen. Den första mozzarellan lär ha tillverkats i regionen Kampanien i södra Italien under 1100-talet och var gjord på mjölk från vattenbufflar. I Sverige etablerade sig mozzarellan först på 1980-talet, då caprese blev ett stående inslag på trendkrogarna.

Idag tillverkas mozzarella världen över. Vanligast är att man använder komjölk, och det beror bland annat på att komjölken ger mozzarella med bredare användningsområden. Vår mozzarella kommer från italienska Galbani som tillverkat osten sedan 50-talet och är idag Italiens största ostproducent och ett välkänt varumärke i det italienska köket.

I Galbani Professionales sortiment hittar du kvalitetsmozzarella för alla tillfällen.Den traditionella mozzarellan är den i bollar om 125 g som man kan riva, skära eller finfördela. För det professionella köket erbjuder vi ett brett sortiment där vi förädlat osten till olika användningsområden, vilket blir både rationellt och ekonomiskt.

Mozzarella i småkulor som är perfekt till sallader och plockmat. Fintärnad mozzarella är idealisk till pizzor och soppor. Den fastare mozzarellan i block är en smart universalingrediens för det varma köket. Färdigskivad mozzarella i hink betyder att alla skivor har samma storlek och gör det enkelt att beräkna portionsstorlekar.

Här delar vi med oss av några av våra recept med mozzarella: enkla rätter för både lunch- och middagsserveringen, och som ger dina gäster en smakupplevelse från Italien året om!

Vi på Skånemejerier vill inspirera till lustfyllt nytänkande kring maten i äldreomsorgen. Inte minst när det gäller mellanmålen. Med bara ett par, naturligt näringsrika ingredienser kan du skapa en stor variation av mellanmål, som både gör och smakar gott. Här har vi utgått från våra vitaminsprudlande Bravo Smoothies. Tillsammans med en proteinrik mejerivara som matlagningskvarg eller turkisk yoghurt blir de snabbt till en mättande fruktdryck, värmande fruktsoppa eller uppfriskande dessert. Låt dig inspireras av våra
12 snabba minimåltider – proppfulla med bland annat vitamin C, D, B12 och kalcium, och tacksamma även vid
tugg- och sväljsvårigheter. Variera efter tidpunkt på dygnet, årstid och personliga önskemål.

”För att du med ett mästerligt handlag och en sann omsorg om både matgäster och miljö, lagar klassiska rätter som är så goda att de kan väcka den mest avtrubbade smaklök till liv”. I White Guide Senior fick Annika Ingelson Cales utmärkelsen Årets Seniorkock 2019. Till vardags är hon köksmästare på seniorboendet Johannesbergsgatan 2 i Sala.

– Att laga mat till äldre är en utmaning på sitt eget sätt. Moderna inslag är inte alltid så populära, så jag försöker hitta en variation av bra, klassiska rätter med finess. Maten ska kännas lustfylld, med vackra färger och dofter som väcker aptiten.

– För att öka proteininnehållet använder jag gärna proteinrika mejerivaror. En av mina favoritingredienser till mellanmål och desserter är cottage cheese. Ett tips är att blanda ner lite vaniljpulver utan socker för en enkel bas att servera som den är eller att använda i olika mellanmål och desserter.

Annikas engagemang och uppfinningsrikedom avspeglar sig i maten som hon serverar. Här delar hon med sig av en samling enkelt raffinerade recept på smårätter, mellanmål och fikabröd. Att sprida ut energiintaget över dygnet är centralt för äldre människors hälsa, och lite extra kärlek i maten är ett enkelt sätt att sprida glädje i vardagen.

En säsongsanpassad råvarukorg med mycket svenskproducerat är nyckeln till en matsedel som är bra för både klimat och hälsa. Låt dig inspireras av en samling färgsprakande luncher som tar sin utgångspunkt i allt det goda som vårt svenska jordbrukslandskap har att erbjuda.

Vilka val kan vi göra i vår vardag för att på ett enkelt sätt bidra till en hållbar utveckling? Naturvårdsverket har gjort en omfattande kartläggning av svenskarnas konsumtionsvanor och konstaterar att vi kan minska vårt klimatavtryck betydligt genom att välja svenska livsmedel istället för importerade. Den svenska matproduktionen, vad gäller såväl frukt och grönt som mejeriprodukter och kött, har nämligen en betydligt mindre påverkan på miljö och klimat än det globala genomsnittet. Om man till exempel tittar på de svenska mejeriprodukterna är klimatavtrycket hela 44% mindre. Vad kartläggningen också visar är att nästan två tredjedelar av den svenska matkonsumtionens klimatpåverkan idag kommer från mat som producerats utomlands. Det betyder att det finns en stor förbättringspotential, och här har vi som arbetar inom olika delar av livsmedelskedjan ett särskilt stort ansvar.

Välj inte bort, välj svenskt!
Om du tänker att säsongsbetonade, närproducerade råvaror bara är något för finkrogarna är det dags att tänka om. De här recepten har vi tagit fram för helt vanliga lunchrestauranger som vill servera nyttig, modern och samtidigt klimatsmart mat. Vi har utgått från Livsmedelsverkets matcirkel för en hälsosamt varierad kost och en stor del av ingredienserna kan du hitta som svenskproducerade till rimligt pris. Recepten är gjorda för resurseffektiv tillagning, i bleck i storköksugn. På Skånemejerier har vi ett synsätt som vi kallar ”bättre tillsammans” och med det menar vi att istället för att välja bort grupper av livsmedel kan man med klimatsmarta och ansvarsfullt producerade varor skapa en balanserad kost som täcker in hela matcirkeln. En säsongsanpassad råvarukorg som innehåller mycket grönt och närproducerat är ett bra val för både hälsan och miljön.

Som uppvuxen på bondgård har jag det naturliga kretsloppet och hushållandet med resurser djupt rotat i mig. Det har jag stor glädje av i mitt arbete som förskolekock. Vilka råvaror är i säsong och hur kan vi bäst använda dem? Hur kan vi minska mängden mat som går till spillo och hur kan vi göra alla nöjda och glada med en begränsad budget? Jag är lyckligt lottad som arbetar på en förskola med eget trädgårdsland. Här får barnen vara med från sådd till skörd och den slutliga lyckan när vi tar tillvara det vi odlat i köket. Barnen lär sig en massa saker på vägen – och i slutändan gör det ju att maten smakar så mycket godare.

De viktiga mellanmålen

Förskolebarn behöver näring och energi för att växa och utvecklas och för att orka med långa dagar av fysisk och mental aktivitet. Här spelar mellanmålen en viktig roll. På Skånemejeriers uppdrag har jag tagit fram en samling mellanmålsrecept som är både hälsosamma och tidseffektiva. Att mellanmålen också faller våra matgäster i smaken har jag testat på barnen i min förskola – så det ska säkert gå lika bra på din.

Lycka till!
/Marie

Tarte flambée, flammkuchen, pizza bianco? Ja, visst är det så att kärt barn har många namn. Tarte flambée har sitt ursprung i Alsace i det östligaste Frankrike och är en hörnsten i den tvåspråkiga regionens lantliga husmanskost.

Liksom den italienska pizzan uppstod tarte flambée, på tyska flammkuchen, som ett smakfullt sätt att ta tillvara de bästa lokala råvarorna – och medan Italien hade tomater och gorgonzola hade Alsace färskost, syrad grädde och gruyère.

En tarte flambée kräver varken jäsning eller pizzaugn och är läckert frasig och gyllenbrun på tio minuter i 250 grader. Toppa med grönt och variera traditionellt med rödlök och spickeskinka, eller varför inte skandinaviskt med rökt lax eller kantareller?

Smaklig spis!

Tänk, så enkelt det kan vara. Börja med helt vanlig mjölk – naturprodukten som innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag (mineraler som kalcium och magnesium och flera olika vitaminer). Lägg sedan till blåbär eller jordgubbar för att komplettera med C-vitaminer och antioxidanter. Eller varför inte järnrika spenatblad och några fiberrika dadlar för lite extra sötma. Starta mixern och på ett kick har du en härlig mjölkdrink klar. Perfekt som mellanmål tillsammans med en macka, en uppiggande dryck på frukost- eller brunchbuffén, eller helt enkelt en ovanligt hälsosam törstsläckare.

Här är något för dig som jobbar som bartender (eller åtminstone tycker det är kul att stå bakom bardisken ibland). Med vår supergoda, alldeles lagom söta Chokladmjölk som bas har vi tagit fram ett gäng recept på snabbfixade chokladdrinkar med smaksättningar som Kahlúa, Frangelico och Tequila Strawberry.

Se även våra alkoholfria recept på Kalla chokladdrinkar och Varma chokladdrinkar.

Förstklassiga bakverk kräver fingerfärdighet och finess, men genom att jobba smart finns det en hel del tid att spara. Nyckeln ligger i att bygga bakverken i steg och till exempel förbereda en deg som kan användas till flera olika slutprodukter. Låt dig inspireras av en samling små, utsökta kreationer som vi tagit fram tillsammans med konditorn Vita Fex, med erfarenhet från välrenommerade Cakenhagen på Nimb Hotel i Köpenhamn.

Konsumenter av drickyoghurt kan nu göra ett klimatsmart val. Skånemejerier är först med att lansera den nya FSC-certifierade kartongflaskan – tillverkad av Tetra Pak av förnybar råvara.

Fram tills nu har drickyoghurten förpackats i en plastflaska, med en större miljöpåverkan. Bytet till kartongflaskan är ett led i Skånemejeriers övergripande arbete med omsorg om djuren, naturen och inte minst konsumenten.

Den nya förpackningen är gjord av kartong från FSC-certifierad skog och andra kontrollerade källor. Konstruktionen gör den dessutom 40% lättare jämfört med en traditionella plastflaska. Kartongflaskan är framtagen med yngre generationer i åtanke som värderar både miljöaspekten och möjligheten att ta med sig produkten på språng.

En annan fördel med den nya förpackningen är att flaskorna levereras på rulle istället för färdiguppblåsta som plastflaskorna. Det effektiviserar transporterna och minskar därmed klimatpåverkan avsevärt.

Drickyoghurten finns i följande smaker:
Jordgubb
Päron & Vanilj
Hallon & Rabarber
Ekologisk Björnbär & Vanilj
Ekologisk Jordgubb & Smultron
Laktosfri Jordgubb
Laktosfri Exotisk

Mellanmål och desserter är viktiga för att våra äldre ska få i sig tillräckligt med energi. Tillsammans med specialistsjuksköterskan Anne Hallbäck från Norrtälje har vi tagit fram en samling recept som är näringsriktiga, snabbfixade – och goda förstås.

Varför är mellanmålen så viktiga?
De flesta äldre har minskad aptit och många riskerar att bli undernärda. Med fler måltider, utspridda över dygnet, blir det lättare att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen. Livsmedelsverket rekommenderar sex måltider per dygn och att mellanmålen står för 30–40 % av näringsintaget.

Hur gör man ett bra mellanmål?
Det kan vara väldigt enkelt. Några få ingredienser kan bli till ett härligt mellanmål. Genom att använda naturligt näringsrika råvaror behöver man heller inte lägga till några separata energitillskott. Jag tror att det finns ett stort värde för de äldre i att veta att det faktiskt är riktig mat som de får.

Hur ska personalen hinna?
Jag har själv arbetat med äldre och vet hur stressigt det kan vara. Maten är bara en del av allt som ska hinnas med. För att få bra rutiner kring mellanmålen är det viktigt att de ansvariga planerar inköpen och ser till att det finns tips och enkla recept som hjälp för personalen.

Vilken är din bästa mejeriprodukt?
Smaksatt lättkvarg har ju blivit väldigt populärt, men för matlagning är den naturella kvargen, med högre fetthalt, ett riktigt guldkorn. Den passar i allt från kalla röror till bakning och desserter, och så är den naturligt rik på protein.

Har du något tips till vårdpersonalen?
Mat för äldre handlar om mycket mer än att bara tillgodose näringsbehov. Minst lika viktig är den sociala samvaron kring måltiderna. Låt de äldre bli delaktiga: berätta vilka nyttigheter som finns i mellanmålen och låt dem välja ut sina personliga favoriter. Låt maten bli något roligt!

Nu breddar vi vårt gräddesortiment för proffsköket med två praktiska nyheter: Lindahls Grädde 35% och 15% i 1-litersförpackning. Grädden är UHT-behandlad för extra lång hållbarhet och håller sig i fyra månader i rumstemperatur. Grädden kommer i två varianter, perfekta att ha hemma som back-up vid oväntade toppar. Grädde 35% motsvarar vispgrädde och går bra att vispa om den är väl kyld. Grädde 15% använder du som matlagningsgrädde.

Ju fler kockar desto mer variation. Låt dig inspireras av en samling färgsprakande recept, skapade av ett gäng flitiga skolkockar från Skåne.

Vardagshjälte sedan 1996

För 20 år sedan fick Skånemejerier en idé. Av enkla, bra mejerivaror ville man skapa en riktigt mångsidig matlagningsprodukt. En problemlösare utvecklad för storkökets förutsättningar och behov. Resultatet blev Ljuva. En ostcrème som ger smak och konsistens åt allt från såser och röror till grytor och gratänger. Förpackad i rejäla hinkar och tillgänglig i två smakstyrkor.

För det moderna skolköket

Den svenska skolmaten har både breddats och förbättrats under 2000-talet. Vilken roll har då Ljuva i dagens skolkök? För att ta reda på detta gav vi en utmaning till några välmeriterade skolkockar: att under en intensiv förmiddag skapa en samling goda och näringsriktiga skolluncher med Ljuva som en av nyckelingredienserna. Resultatet blev en spännande matkavalkad med allt från Quesadillas till Frozen Cheesecake.

Smaklig spis!

”Vi ska vara ett av världens bästa juniorlag”. Så lyder Svenska Juniorkocklandslagets vision – att det är mer än vackra ord bevisade man med en guldmedalj i den senaste upplagan av Culinary Olympics.

Vi på Skånemejerier Storhushåll är stolta över vårt samarbete med Juniorkocklandslaget. Gemensamt har vi kärleken till det unika svenska köket och det fantastiska utbud av råvaror som vår nordiska natur har att bjuda på. Det är en kärlek vi gärna vill dela med oss av.

Följ med på en parad av smårätter skapade av Juniorkocklandslagets Ludwig Tjörnemo. Bland ingredienserna finns savoykål och kantareller, timjankvistar, pepparrot, honung och björnbär. Själva har vi bidragit med smör, ost och grädde av högsta kvalitet.

Smaklig spis!

På Mjölkens dag den 1 juni lanserar LRF Mjölk sitt nya projekt Hjärta mjölk.

Mjölkkonsumtionen har minskat och mjölk som livsmedel är ifrågasatt i den allmänna debatten. Därför lanserar LRF Mjölk ett treårigt opinionsbildningsprojekt för att berätta om den svenska mjölkens nytta för hälsan, klimatet och miljön.

Projektet har namnet Hjärta mjölk och riktar sig mot opinionsbildare och yrkespersoner som påverkar barns mjölkkonsumtion. Gå gärna in på Hjärta mjölks Facebook och läs mer, gilla och sprid!

D-vitamin har en rad viktiga funktioner för vår hälsa. Vi kan få i oss vitaminet på två sätt: dels via maten (till exempel fet fisk), dels genom att vitamin D bildas i huden när vi är ute i solen. I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras och därför behövs tillskott via kosten.

Sedan tidigare är det i Sverige lagstadgat att mini-, lätt- och mellanmjölk, margarin och matfettsblandningar ska berikas med D-vitamin. Enligt ett lagförslag från Livsmedelsverket ska berikningsnivån i mjölk ökas till 1 µg per 100 g, jämfört med nuvarande nivå 0,45 µg per 100. Detta tycker vi på Skånemejerier är bra och vi har nu valt att höja D-vitaminberikningen på följande produkter i vårt sortiment: Minimjölk, Lättmjölk, Standardmjölk samt Naturell Fil och Yoghurt (även laktosfria varianter av dessa produkter).

Förändringen genomförs med start vecka 20.

Dagen går mot kväll. Ännu ett sällskap trillar in. Stämningen stiger och det börjar bli trångt i baren. Att bjuda på en buffé av små tilltugg till after worken eller något extra till drinken är ett bra sätt att dra till sig gäster – och få dem att komma tillbaka. Investeringar i tid och råvaror kommer du snabbt att få tillbaka. Tre klassiska ostar är den röda tråden i våra småplock: frisk Mozzarella, krämig Brie och smakrik Bleu d’Auvergne. Ha en trevlig kväll!

Bonde är världens trendigaste yrke enligt trendanalysföretaget Kairos Future. Trenden märks tydligt på sociala medier som Instagram och Facebook, där bönder lockar tiotusentals följare. Magnus Kempe på Kairos Future ser det som en motreaktion i våra tider av tider av osäkerhet och förändring: “Många längtar efter symboler som står för trygghet och stabilitet. Där är bonden en stark arketyp”. Läs mer på Di Weekend.

Citron, vitlök, persilja, honung och chilisås… Många fina smaksättare är sådant som nästan alltid finns hemma i restaurangköket. Kombinera kryddor och grönt med lite kärlek och finess. Blanda med Lindahls Turkisk Yoghurt och du har en läcker sås klar på några minuter!

Mår korna bra blir också mjölken bra. Hos Skånemejeriers mjölkbönder är det därför kornas välbefinnande som står i centrum. I vår broschyr “God kohälsa gör skillnad – 8 steg till riktigt bra mjök” kan du läsa om allt från kornas foder och grönbete till hur vi kvalitetssäkrar de drygt 300 gårdar som levererar mjölk till Skånemejerier.