Caféklassiker med färskost

Låt oss presentera ett gäng världsvana mackor (eller vad man nu ska kalla dem) att servera som fika, lunch eller när helst dina gäster är sugna på något gott. Polska bagels, amerikanska flatbreads, franska tartes flambée och libanesiska libabröd är matkultur från tre olika världsdelar, men bygger alla på samma idé: ett enkelt, ljust bröd som kompletteras och varieras med olika fyllningar och toppingar. Våra recept är generösa med det gröna och nyttiga och som en nyckelingrediens använder vi Bistro Färskost. Den är särskild utvecklad för det professionella köket och har en krämighet och friskhet som läckert bryter av mot övriga smaker.

Bagel med stekt ägg och avokado

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st bagels
  • 3 dl Bistro Färskost
  • 2 st avokado
  • 10 st ägg, stekta
  • smör
  • krasse
  • rostade sesamfrön
  • salt och peppar
Så här gör du

Bre färskost på bageln. Skiva avokado och lägg på tillsammans med ägg. Klipp över krasse. Toppa med sesamfrön, salt och peppar.

Bagel med rökt lax och gurka

10 portioner
Ingredienser
  • ½ gurka
  • ½ dl ättika 12%
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 3 dl Bistro Färskost
  • 2 msk kapris
  • 1 st rödlök, hackad
  • ½ dl dill, hackad
  • salt och peppar
  • salt och peppar
  • 10 st bagels
  • sallad
  • 15 skivor rökt lax
  • dill
  • ärtskott
Så här gör du

Skiva gurka tunt. Rör ihop ättika, socker och vatten. Lägg i gurkan och låt dra i minst 30 minuter. Rör samman färskost med kapris, rödlök och dill. Krydda med salt och peppar. Bre färskost på bageln. Lägg på sallad, lax och gurka. Toppa med färsk dill och ärtskott.

Bagel med rostbiff och rostad paprika

10 portioner
Ingredienser
  • 3 dl Bistro Färskost
  • 150 g rostad paprika, hackad
  • ½ röd chili, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • salt och peppar
  • 10 st bagels
  • ruccola
  • 20 skivor rostbiff
  • 1 st rödlök, strimlad
Så här gör du

Rör samman färskost med rostad paprika. Rör i chili och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Bre färskost på bageln. Lägg på ruccola, rostbiff och rödlök.

Bagel med blåbär och banan

10 portioner
Ingredienser
  • 1 ½ dl frysta blåbär
  • 3 dl Bistro Färskost
  • 2 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 10 st bagels
  • 2 st bananer, skivade
  • 2 dl hasselnötter, hackade
Så här gör du

Tina blåbären och rör samman med färskost, honung och vaniljpulver. Bre färskost på bageln. Lägg på bananer och strö över nötter.

Bagel med rödbetsbiffar och picklad lök

10 portioner
Ingredienser
Picklad rödkål
  • 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl varmt vatten
  • ¼ rödkålshuvud, strimlat
  • 2 st rödlök, strimlad
Rödbetsbiffar
  • 300 g rödbetor, rivna
  • ½ rödlök, riven
  • 1 st ägg
  • 1 dl havregryn
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • salt och peppar
  • smör till stekning
  • 3 dl Bistro Färskost
  • 2 msk basilika, hackad
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • salt och peppar
  • 10 st bagels
  • sallad
Så här gör du

Rör samman ättika, socker och vatten. Lägg i rödkål och lök, låt dra. Blanda rödbetor, lök, ägg, havregryn och vitlök. Krydda med salt och peppar. Forma till biffar och stek. Blanda färskost med basilika och vitlök. Krydda med salt och peppar. Bre färskost på bageln, lägg på sallad, rödbetsbiff och picklad rödkål.

Flatbread med svampfyllning

10 portioner
Ingredienser
Flatbreaddeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • ½ dl olivolja
  • 3 msk salt
  • 1 tsk socker
  • ca 14 dl vetemjöl
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 3 st vitlöksklyftor, pressad
  • 2 msk bladpersilja, hackad
  • ½ msk timjan, hackad
  • 2 citron, zest
  • salt och peppar
  • 750 g svamp, skivad
  • 3 st gul lök, hackad
  • smör till stekning
  • färska örter
Så här gör du

Smula jäst och rör ut vatten. Rör i olja, salt och socker. Blanda i mjöl tills du har en smidig deg. Låt jäsa i ca 20 minuter. Dela degen i 10 bitar och kavla ut den tunt. Rör samman färskost, vitlök, bladpersilja, timjan med zest från citron. Krydda med salt och peppar. Bre ut färskosten på degen. Stek svamp och lök. Lägg på degen. Baka i ca 5 minuter i 250 grader. Toppa med lite färska örter.

Flatbread med medelhavssmaker

10 portioner
Ingredienser
Flatbreaddeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • ½ dl olivolja
  • 3 msk salt
  • 1 tsk socker
  • ca 14 dl vetemjöl
  • 4 dl Bistro Färskost
  • ½ dl timjan
  • 3 citron, zest
  • 3 st vitlöksklyftor, pressad
  • salt och peppar
  • ruccola
  • squash, tunt skivade
  • soltorkade tomater
  • rostade pinjenötter
Så här gör du

Smula jäst och rör ut vatten. Rör i olja, salt och socker. Blanda i mjöl tills du har en smidig deg. Låt jäsa i ca 20 minuter. Dela degen i 10 bitar och kavla ut den tunt.

Rör samman färskost med timjan, zest från citron och vitlök. Krydda med salt och peppar. Bre ut färskosten på degen och baka den i ca 5 minuter på 250 grader. Toppa med ruccola, squash, soltorkade tomater och rostade pinjenötter.

Flatbread med skinka och örter

10 portioner
Ingredienser
Flatbreaddeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • ½ dl olivolja
  • 3 msk salt
  • 1 tsk socker
  • ca 14 dl vetemjöl
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 1 dl bladpersilja, hackad
  • ½ dl basilika, hackad
  • salt och peppar
  • ruccola
  • rödlök, skivad
  • polkabetor, tunt skivade
  • lufttorkad skinka
Så här gör du

Smula jäst och rör ut vatten. Rör i olja, salt och socker. Blanda i mjöl tills du har en smidig deg. Låt jäsa i ca 20 minuter. Dela degen i 10 bitar och kavla ut den tunt.

Rör samman färskost med örter och krydda med salt och peppar. Bre ut färskosten på degen. Baka i ca 5 minuter i 250 grader. Toppa med ruccola, rödlök, polkabetor och skinka.

Tarte Flambée med äpple, russin och honung

10 portioner
Ingredienser
Tarte Flambée deg
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 4 msk olivolja
  • 4 dl Bistro Färskost
  • ½ msk kanel
  • 2 msk timjan
  • 1 msk honung
  • 6 äpplen, tunt skivade
  • ruccola
  • valnötter
  • gula russin
  • honung
Så här gör du

Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja och blanda ihop till en smidig deg. Täck med plastfolie. Låt vila. Baka av i ugn på uppvärmd plåt. Dela degen i 10 bitar och kavla ut den tunt  på bakplåtspapper.

Rör samman färskost med kanel, timjan och honung och bre ut på degen. Lägg på äpplen tunt. Baka i ca 5 minuter på 250 grader. Toppa med ruccola, valnötter, russin och honung.

Tarte Flambée med rödbeta och valnötter

10 portioner
Ingredienser
Tarte Flambée deg
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 4 msk olivolja
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 2 msk rosmarin
  • 2 msk timjan
  • salt
  • peppar
  • 5 rödbetor, tunt skivade
  • valnötter
  • honung
Så här gör du

Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja och blanda ihop till en smidig deg. Täck med plastfolie. Låt vila. Baka av i ugn på uppvärmd plåt. Dela degen i 10 bitar och kavla ut den tunt på bakplåtspapper.

Rör samman färskost med örter och krydda med salt och peppar. Bre på degen. Strö över rödbetor. Baka i ca 5 minuter på 250 grader. Strö över valnötter och ringla över honung.

Tarte Flambée med spenat, rödlök och fikon

10 portioner
Ingredienser
Tarte Flambée deg
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 4 msk olivolja
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 3 st rödlök, skivad
  • babyspenat
  • 10 färska fikon
  • Crema de Balsamico
Så här gör du

Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja och blanda ihop till en smidig deg. Täck med plastfolie. Låt vila. Baka av i ugn på uppvärmd plåt. Dela degen i 10 bitar och kavla ut den tunt på bakplåtspapper.

Bre ut färskosten på degen. Strö över lök. Grädda i ca 5 minuter på 250 grader. Toppa med babyspenat och fikon. Ringla över Crema de Balsamico.

Libabröd med portabello och paprika

10 portioner
Ingredienser
  • ½ msk rostad paprika
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 1 tsk cayenne
  • salt och peppar
  • portabello, skivade
  • smör till stekning
  • 10 st libabröd
  • marinerade kronärtskockor
  • rödlök, skivad
  • soltorkade tomater
  • oliver
Så här gör du

Skär paprikan i bitar och blanda med färskost och cayenne. Krydda med salt och peppar. Stek svampen. Bre ut färskosten på brödet.
Toppa med svamp, kronärtskockor, lök, soltorkade tomater och oliver.

Libabröd med blomkål och grönt

10 portioner
Ingredienser
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • 3 msk bladpersilja, hackad
  • ½ tsk cayenne
  • salt och peppar
  • 10 st libabröd
  • ½ blomkål, hyvlad
  • rostad paprika
  • babyspenat
Så här gör du

Rör samman färskost med vitlök, bladpersilja och cayenne. Krydda med salt och peppar. Bre färskosten på brödet. Lägg på blomkål tillsammans med rostad paprika och babyspenat.

Libabröd med kyckling och avokado

10 portioner
Ingredienser
  • 5 st kycklingfiléer
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 4 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk cayenne
  • 3 msk basilika
  • 3 tsk honung
  • salt och peppar
  • 10 st libabröd
  • tomater, hackade
  • 2 st avokado, skivad
  • babyspenat
  • bladpersilja
Så här gör du

Strimla kycklingen och stek. Krydda med salt och peppar. Rör samman färskost med kryddor och honung. Krydda med salt och peppar. Bre färskost på brödet. Lägg på kyckling, tomater, avokado, babyspenat och persilja.

Libabröd med spenat och svamp

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st libabröd
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 3 dl tomatsås
  • 750 g champinjoner, skivade
  • 4 rödlök, skivad
  • babyspenat
  • 400 g riven ost
Så här gör du

Bre ut färskost på brödet och ett tunt lager med tomatsås. Lägg på svamp och lök tillsammans med babyspenat och ost. Grädda i ca 5 minuter på 250 grader.

Libabröd med lammköttbullar och picklad lök

10 portioner
Ingredienser
Picklad lök
  • 5 st rödlök, fint strimlad
  • 3 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl socker
Lammköttbullar
  • 1 kg lammfärs
  • 1 st gul lök, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2 st ägg
  • ströbröd
  • salt och peppar
  • smör till stekning
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 1 msk timjan
  • 1 msk harrisa
  • 2 st citroner, zest
  • 10 st libabröd
  • bladpersilja
Så här gör du

Picklad lök
Rör samman vinäger och socker. Lägg i rödlök och låt dra i minst 1 timme.

Lammköttbullar
Blanda färs, lök, vitlök, ägg och ströbröd. Krydda med salt och peppar. Rulla till små köttbullar och stek.

Rör ihop färskost med timjan, harrisa och zest från citron. Krydda med salt och peppar. Bre färskosten på brödet. Lägg på lammbullar och toppa med rödlök och hackad persilja.

Libabröd med salami och oliver

10 portioner
Ingredienser
  • 4 dl Bistro Färskost
  • 2 dl urkärnade oliver, hackade
  • 2 msk basilika, hackad
  • 10 st libabröd
  • 300 g salami
  • 3 st rödlök, skivad
  • 300 g Allerum Präst, riven
  • ruccola
Så här gör du

Rör samman färskost med oliver och basilika. Bre ut färskost på brödet. Lägg på salami, rödlök, ost och ruccola.