Cottage cheese

Cottage cheese är världens mest användbara ost. Den kan ätas precis som den är, som mellanmål med lite frukt, den är matig i sallader, fräsch i pastarätter, god på en rostad macka och nyttig i desserter.

Lasagne rosso verde med spenat och svamp

20 portioner
Ingredienser
  • 500 g champinjoner, hackade
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 4 dl basilika, finhackad
  • 5 dl pinjenötter eller solroskärnor
  • ½ msk chiliflakes
  • 4 gula lökar, hackade
  • 1 ½ kg bladspenat
  • 2 krm muskot
  • ca 60 gröna lasagneplattor
  • 1 ½ kg Cottage Cheese
  • 1 ½ kg tomatsås
  • 500 g Gratängost
  • salt och nymalen peppar
  • smör till stekning
Så här gör du

Sätt ugnen på 225°. Stek champinjonerna i smör. Tillsätt vitlök, basilika och pinjenötter. Krydda med chiliflakes, salt och peppar. Stek löken långsamt i smör tills den har fått lite färg. Tillsätt spenaten och krydda med muskot, salt och peppar. Varva lasagneplattor med Cottage Cheese, tomatsås, spenat och champinjonströsslet i bleck. Toppa med gratängost. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Servera lasagnen med en grönsallad.

Kryddiga Taquitos

20 portioner
Ingredienser
  • 3 gula lökar, finhackade
  • 1 kg köttfärs
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk hel koriander
  • 1 msk finhackad timjan
  • 2–4 gröna chilifrukter, finhackade
  • 500 g Cottage Cheese
  • 40 tortillabröd
  • 500 g Gratängost
  • Olja till stekning
  • Färsk koriander
  • Limeklyftor
Så här gör du

Sätt ugnen på 225°. Stek löken i olja tills den får lite färg. Lägg i köttfärs, tomatpuré och vitlök. Stek en stund. Rosta spiskummin och korianderfrö i en torr stekpanna och stöt dem i en mortel. Krydda köttfärsen med kryddblandningen, timjan och chilin. Vänd i Cottage Cheese och låt svalna lite. Fyll tortillabröden med köttfärsblandningen och gratängost. Rulla ihop och fäst med cocktailpinnar. Lägg i ugnsfasta formar. Pensla tortillarullarna rikligt med olja runtom och gratinera i ugnen tills de är gyllene och krispiga. Servera med tomatsalsa, majs, guacamole och sallad.

Gröna piroger med fetaoströra

20 piroger
Ingredienser
  • 1 paket jäst
  • 5 dl ljummet vatten, 37°
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • Ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 morötter, grovt rivna
  • 800 g hackad bladspenat
  • 2 krm riven muskot
  • 1 tsk chiliflakes
  • 400 g fetaost
  • 500 g Cottage Cheese
  • Salt och nymalen svartpeppar
Pensling
  • 1 uppvispat ägg blandat med 1 dl mjölk
  • 2 dl sesamfrön
Så här gör du

Piroger
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Häll på resterande vatten, olja och salt. Rör i mjölet, lite i taget. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda till en smidig deg. Låt jäsa i bunke, under handduk, i ca 1 tim.

Fyllning
Stek lök och vitlök i smör tills den är mjuk och fått lite färg. Tillsätt morötter och spenat. Krydda med muskot, chiliflakes, salt och peppar. Låt svalna en stund. Blanda i smulad fetaost och Cottage Cheese. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i 20 delar och forma till bollar. Kavla ut till tunna rundlar, fördela fyllning på ena halvan av varje rundel. Vik över degen och knip ihop kanten runtom till halvmåneformade piroger. Pensla och strö över rikligt med sesamfrön. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 min. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min eller tills pirogerna fått fin färg.

Lyxiga laxmackor med krämig äggtopping

20 smörgåsar
Ingredienser
  • 10 hårdkokta ägg
  • 500 g Cottage Cheese
  • 2 fänkålshuvuden
  • 4 msk olivolja
  • saft från 1 citron
  • 20 skivor ljust lantbröd
  • 2 msk smör
  • 2 krispsalladshuvuden
  • Ca 40 skivor kallrökt lax
  • 5 dl fint riven färsk pepparrot
  • 20 citronklyftor
  • 20 dillvippor
  • salt och nymalen vitpeppar
Så här gör du

Skala och hacka äggen, blanda med Cottage Cheese. Salta och peppra. Skiva fänkålen tunt med en mandolin eller en vass kniv. Ringla över lite olja och citronsaft. Salta och peppra. Låt marinera en stund. Smöra bröden och lägg på sallad, fänkål och skivor av laxen. Toppa med en rejäl klick äggröra och finriven pepparrot. Dekorera med dill och citron.

Skagenröra till bakpotatis

20 portioner
Ingredienser
  • 1 gul lök, finhackad
  • 500 g Cottage Cheese
  • 500 g majonnäs
  • 500 g skalade räkor
  • 500 g skalade kräftstjärtar
  • 1 dl dill, finhackad
  • saft av ½ citron
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ev cayennepeppar
  • 4 dl rom
Så här gör du

Blanda lök, Cottage Cheese, majonnäs, räkor, kräftstjärtar och dill. Smaka av med citron, salt och peppar och eventuellt lite cayennepeppar. Fyll potatisarna med skagenröran och toppa med en sked rom. Dekorera med dill.

Tonfiskröra med chilisting till bakpotatis

Ingredienser
  • 2 buntar vårlök, finhackad
  • 1 kg cocktailtomater, finhackade
  • 4 röda chili, finhackade
  • saft av 1 lime
  • 4 msk olivolja
  • 1 kg tonfisk i olja
  • 500 g Cottage Cheese
  • 4 dl gräslök eller koriander, finhackad
  • salt och nymalen peppar
Så här gör du

Blanda vårlök, tomater och chili till en salsa och smaka av med lime, olja, salt och peppar. Dela tonfisken i mindre bitar och blanda med salsan. Vänd i Cottage Cheese. Fyll potatisarna med röran och strö över gräslök eller koriander.

Spansk brunchomelett

20 portioner
Ingredienser
  • 5 gula lökar, i tunna skivor
  • 30 kalla kokta potatisar, i skivor
  • 1 kg rökt skinka i små tärningar
  • 60 ägg
  • 5 dl kallt vatten
  • 4 röda paprikor, strimlade
  • 5 dl svarta urkärnade oliver
  • 4 msk färsk timjan, repad
  • 4 msk persilja, finhackad
  • 4 msk dragon, finhackad
  • 1 kg Cottage Cheese
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ev 1 msk rökt paprikapulver (Piementon de la Vera)
  • Smör till stekning
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Stek löken i smör i ett bleck i ugnen tills den fått fin färg. Lägg i potatis och skinka och stek ytterligare en stund. Salta och peppra. Vispa ihop ägg och vatten. Salta och peppra. Slå äggstanningen över lök, potatis och skinkan. Lägg på paprika, oliver, kryddor och baka i ugnen tills omeletten nästan stannat. Lägg på Cottage Cheese och strö över lite mer färska kryddor. Pudra eventuellt över rökt paprikapulver.

Good morning sunshine!

20 por
Ingredienser
  • 3 kg bacon i tunna skivor
  • 3 kg cocktailtomater, delade
  • 60 ägg
  • 1 kg Cottage Cheese
  • 4 msk smör
  • 1 dl olja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 500 g solrosskott
  • Olja till stekning
Så här gör du

Stek bacon krispiga i ugn. Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla över olja. Salta, peppra och baka i ugn i ca 15 min. Vispa ihop äggen och blanda med Cottage Cheese. Salta och peppra. Smält smöret i en kastrull och häll i äggblandningen. Värm sakta under omrörning till en krämig äggröra. Servera äggröran med bacon, ugnsbakade tomater och solrosskott.

Pigg pastasallad från grönsakslandet

20 portioner
Ingredienser
  • 2 kg pennepasta
  • 1 dl olivolja
  • 4 auberginer
  • 4 zucchini
  • 8 paprikor, gärna i olika färger
  • 4 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
  • 4 krukor basilika
  • 1 kg Cottage Cheese
  • 400 g fetaost
  • 1 kg cocktailtomater
  • 500 g kokta Cannelinibönor
  • ½ liter oliver
  • 4 dl rostade solroskärnor
  • pumpafrön
Så här gör du

Sätt ugnen på 225°. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj den i kallt vatten och ringla över olja. Skär grönsakerna i små tärningar, ringla över olivolja, salta och peppra. Lägg i ugnsfasta formar. Baka grönsakerna i ugn tills de är mjuka och fått lite färg. Finhacka hälften av basilikan och blanda med Cottage Cheese och smulad fetaost. Salta och peppra. Skär cocktailtomaterna i halvor. Blanda pasta med de ugnsbakade grönsakerna, Cannelinibönor och oliver. Servera pastasalladen med Cottage Cheeseröran. Dekorera med basilika och strö över solros- och pumpafrön.

Mors lilla Olles mellismuffins

ca 20 muffins
Ingredienser
  • 150 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl råströsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 bananer, mosade
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl Cottage Cheese
  • 8 dl ljust dinkelmjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 4 dl frysta blåbär
  • kokosflingor till formarna
Frosting
  • 250 g färskost
  • 1 dl crème fraiche
  • 5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • lite citronsaft
  • 4 dl färska blåbär
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Smöra och bröa muffinsformar med kokosflingor. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vaniljsocker, citronskal, banan, mjölk och Cottage Cheese. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Vänd i blåbären och klicka ut smeten i muffinsformarna. Grädda i mitten av ugnen i 20 min. Låt svalna.

Frosting
Blanda färskosten med crème fraiche, florsocker, vaniljsocker och lite citronsaft. Lägg fyllningen i en spritspåse och toppa varje muffins. Dekorera med blåbär.