Färskost

Färskost passar som smörgåspålägg och i matlagning och den naturella färskosten är även perfekt att använda i desserter. Låt dig inspireras av våra recept!

Cheesecake

8 bitar
Ingredienser
  • 200 g kex (typ Digestive)
  • 100 g smör
  • 7 gelantinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 600 g Bistro Färskost Naturell
  • 2 dl socker
  • 2 citroner
Så här gör du

Mixa kex och smör till en deg. Tryck ut till en jämn botten i en form med avtagbara kanter. Lägg gelantinblad i kallt vatten. Häll en halv deciliter grädde i en kastrull vispa resten fluffigt. Blanda i färskost och rör till en jämn smet. Häll i socker och riv i skal från citron. Krama ur vatten från gelantinet och smält det i kastrullen. Låt svalna innan det blandads ner i färskostsmeten. Häll smeten i formen och ställ in i kylen i minst tre timmar för att stelna. Servera med färska bär.

Macka med färskost

10 stycken
Ingredienser
  • 10 skivor bröd
  • Bistro Färskost Naturell
  • tomater
  • soltorkade tomater
  • purjolök
  • sallad
  • pesto
Så här gör du

Bred färskost på mackan. Lägg på sallad. Skär tomater och soltorkade tomater i bitar. Strimla purjolök. Lägg på grönsaker. Klicka på pesto. Avsluta med att krydda med peppar.

Grönsaksgratäng

10 portioner
Ingredienser
  • 3 auberginer
  • 3 squash
  • 3 fänkål
  • 7 tomater
  • 4 klyftor skivad vitlök
  • Örtkryddor
  • 900 g Bistro Färskost Naturell
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Skär grönsaker i skivor. Lägg i en ugnsfast form som är penslad med olja. Blanda i vitlök och örtkrydda i färskosten. Bred på färskost och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Pasta med färskost och kyckling

10 portioner
Ingredienser
  • 900 g pasta
  • 800 g Bistro Färskost Naturell
  • 3 rödlök
  • 1 kg grillade kycklingbitar
  • chili
  • örter
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Koka pastan i saltat vatten. Hacka rödlök och blanda med färskost. Krydda med salt och peppar. Blanda den nykokta pastan med färskost och kyckling. Hacka örter och chili fint och strö över.

Matmuffins med färskost

12 stycken
Ingredienser
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl olivolja
  • 300 g Bistro Färskost Naturell
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser. Häll i mjölk, ägg, olja och färskost, Rör till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda dem i ca 20 minuter mitt i ugnen.

Lasagne med färskost

10 portioner
Ingredienser
  • 1 kg nötfärs
  • 5 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 burkar krossade tomater
  • 1 msk basilika
  • 5 squash
  • 8 dl Bistro Färskost Naturell
  • 30 lasagneplattor
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Skala lök och fräs i olja. Pressa i vitlök. Lägg i köttfärs och bryn. Häll i tomater och tillsätt kryddor. Låt puttra 40 minuter. Skär squash i skivor. Varma köttfärs, squash och lasagneplattor i en ugnsfast form. Avsluta med lasagneplattor där du brer på färskost. Grädda i ca 30 minuter i ugnen.