Caroline Hansen är kock på Stora Hammars skola i Vellinge kommun som utsågs till Årets Skolrestaurang av White Guide Junior 2019. På Skånemejeriers uppdrag har hon tagit fram tolv lunchrecept där Ljuva Ostcrème finns med bland ingredienserna. Recepten har hon med framgång provat i skolrestaurangen.
Stora Hammars målsättning är att servera mat som både är klimatsmart och näringsriktig. Maten ska också vara vällagad och god. Ambitionen är att vi ska servera så mycket ekologisk och närodlad mat som möjligt.
– Idag använder vi oss av cirka 98 procent ekologiska råvaror och vi har alltid vegetariska alternativ på menyn, säger Caroline Hansen.
– Vi har också en skolledning och lärare som i sitt pedagogiska arbete tar upp vikten av näringsriktig och klimatvänlig mat och det arbetet genomsyrar hela skolan. Förutom att skolrestaurangen vann White Guide Junior 2019 utsågs rektorn Louise Öst till Årets Gastronomiska Rektor. Vad som står på menyn kan man följa på Instagram: @storahammarkok.
Generellt är eleverna glada i pasta i alla sina former och i allt som innehåller tacokrydda, berättar Caroline. För att få eleverna att våga prova nya rätter och samtidigt minska matsvinnet har man infört vad man kallar smakskedar. På den framdukade buffén kan eleverna – och lärarna som också äter i matsalen – provsmaka innan de lägger upp på tallriken.
– Eleverna kan vara lite misstänksamma mot rätter som de inte är vana vid, men när vi serverar smakprov och berättar lite om maten är det många som upptäcker att de gillar sådant de inte trodde, och kanske till och med hittar en ny favorit. Det gäller barn från förskolan och hela vägen upp i högstadiet. Med smakskedarna blir det också betydligt mindre matsvinn.
Var hittar du din inspiration till nya rätter?
– Jag följer trender i omvärlden och försöker hålla koll på vad som är populärt. Även när jag själv är ute och äter kan jag bli inspirerad, och jag tänker alltmer vegetariskt.
Vad säger Caroline om Ljuva Ostcrème?
– Jag älskar mat med ost och det gör våra elever också. I storköksrecept är det vanligt att blanda grädde eller crème fraiche med riven ost, men det momentet slipper man med Ljuva, där blandningen redan är klar. Ljuva är en arbetsbesparande och mångsidig produkt.
Pajdeg: Mixa smör, mjöl och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i kylen i 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Finstrimla purjolök och fräs i olja tillsammans med spenat. Kavla ut pajdegen och klä ett bleck. Tryck ut den i kanterna och nagga den. Förgrädda pajskalet i 10 min. Vispa ihop ägg, grädde, ostcrème, salt och peppar. Lägg purjolök och spenat i pajskalet och häll över äggstanningen. Sänk värmen i ugnen till 180 grader och baka i 30 min.
Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i olivolja och tillsätt resten av ingredienserna. Koka samman och smaka av.
Ostpanering: Blanda ägg med ostcrème, salt och peppar. Vänd koljan i mjölet och sedan i äggblandningen och sist i osten. Stek fisken försiktigt i olja ca 4 min på varje sida.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis och lök. Tärna paprika. Stek potatisen gyllenbrun och tillsätt lök och paprika och stek ca 3 min till. Mixa ägg, ostcrème och vatten. Tillsätt salt, peppar och oregano. Lägg potatisblandningen i ett bleck. Häll på äggblandningen och blanda försiktigt. Grovhacka oliver och soltorkade tomater och strö över dem och salladsost. Grädda i 15 min.
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker, olja och nästan allt mjöl. Blanda i morötter och knåda tills degen är smidig. Låt degen jäsa i 30 min.
Tomatsås: Fräs vitlök i olivolja och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa såsen.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen och bred ut såsen över hela degen. Strö över ost och rulla ihop. Skär 25 st bullar och lägg på bakplåtar. Jäs i 30 min. Pensla med ägg och baka i 15 min.
Fräs lök, morot, äpple och curry i rapsolja. Blanda i ostcrème och häll på kycklingbuljong. Koka upp. Blanda ut Maizena med vatten och red av såsen efter behov. Smaka av med salt. Skär kycklingfilén i mindre bitar och stek gyllenbrun. Häll över såsen och ge grytan ett uppkok. Servera gärna med nykokt ris.
Sätt ugnen på 225 grader. Stek färsen i rapsolja och tillsätt tacokrydda. Skär lök och paprika i mindre bitar och blanda ner i färsen. Rör i majs, ostcrème och chilisås. Smaka av med salt. Fyll tortillabröden och lägg i en ugnsform. Rör ihop ostcrème och chilisås. Ringla över tortillan och strö över ost. Gratinera i 10 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkål och lök i mindre bitar. Lägg blomkål och lök med rapsolja på ett bleck och rosta gyllenbruna i ca 15 min. Ta ut och ställ åt sidan. Blanda ägg, mjölk, grädde och ostcrème. Rör ner cottage cheese och tillsätt salt och peppar. Häll upp i bleck och grädda i 18–20 min. Fördela blomkål och lök på gratängen. Strö över lingon.
Koka upp mjölk med crème fraiche och ostcrème. Skala och hacka lök och vitlök. Skär bacon i mindre bitar och stek tills gyllenbrun. Tillsätt all lök och låt den svettas med i 3 min. Red av ostsåsen med Maizena och tillsätt bacon och lökblandningen. Rör om. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med nykokt pasta.
Hacka lök och vitlök, stek i olja tillsammans med de torra kryddorna i ca 4 min. Tillsätt krossade tomater, vatten och linser. Låt koka i 15 min. Ta linserna från värmen och rör ner ostcrème och crème fraiche. Smaka av med salt. Varva bröd/tortilla och linsröra i bleck. Börja och avsluta med bröd/tortilla. Toppa med riven ost och gratinera i ugn på 180 grader i 15 min.
Strimla purjolök och stek i rapsolja. Tillsätt mjölk, ostcrème, grädde och koka upp. Red av med Maizena. Skär ner fina broccolibuketter och skär broccolistammen i fina tärningar så att inget går till spillo. Ånga broccolin i 2 min och tillsätt den i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll av majsen. Hacka lök och vitlök och lägg på ett bleck tillsammans med majs och rapsolja, rosta i ca 15–20 min, tills blandningen är gyllenbrun. Lägg lök- och majsblandningen i en kastrull tillsammans med vatten, buljong och alla kryddor. Koka upp och mixa soppan slät tillsammans med ostcrème. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Servera med färsk koriander och nybakade baguetter.
Smula jäst i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt ostcrème, smör, honung och salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på bakbordet och dela den i 4 delar. Rulla till långa baguetter och lägg på plåtar. Låt jäsa i 30 min. Pensla med vatten och strö över ost. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 min. Ta ut och lägg på galler.