Maries bästa mellanmål

Som uppvuxen på bondgård har jag det naturliga kretsloppet och hushållandet med resurser djupt rotat i mig. Det har jag stor glädje av i mitt arbete som förskolekock. Vilka råvaror är i säsong och hur kan vi bäst använda dem? Hur kan vi minska mängden mat som går till spillo och hur kan vi göra alla nöjda och glada med en begränsad budget? Jag är lyckligt lottad som arbetar på en förskola med eget trädgårdsland. Här får barnen vara med från sådd till skörd och den slutliga lyckan när vi tar tillvara det vi odlat i köket. Barnen lär sig en massa saker på vägen – och i slutändan gör det ju att maten smakar så mycket godare.

De viktiga mellanmålen

Förskolebarn behöver näring och energi för att växa och utvecklas och för att orka med långa dagar av fysisk och mental aktivitet. Här spelar mellanmålen en viktig roll. På Skånemejeriers uppdrag har jag tagit fram en samling mellanmålsrecept som är både hälsosamma och tidseffektiva. Att mellanmålen också faller våra matgäster i smaken har jag testat på barnen i min förskola – så det ska säkert gå lika bra på din.

Lycka till!
/Marie

Smoothies

8–10 portioner
Ingredienser
Grön smoothie
  • 5 dl Hjordnära Ekologisk Mild Naturell Yoghurt 3%
  • 1 st avokado
  • 2 st mango
  • 1 näve babyspenat
  • 2 st apelsiner
  • 1 st banan
Supersmoothie
  • 5 dl Hjordnära Ekologisk Mild Naturell Yoghurt 3%
  • 3 dl hallon
  • 3 dl blåbär
  • 1 st avokado
  • 1 näve babyspenat
  • 2 st bananer
Så här gör du

Grön smoothie
Mixa allt till en slät blandning. Söta eventuellt med mer banan eller smaksätt med mer apelsin.

Supersmoothie
Mixa allt till en slät blandning. Söta eventuellt med honung eller med mer banan.

Overnight oats

8–10 portioner
Ingredienser
Hallon
  • 3 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 2 msk Président Färskost Tartimalin
  • 4 dl havregryn
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl hallon
  • 2 tsk honung
  • Ev lite rivet citronzest
Äpple & Kanel
  • 3 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 st äpple, rivet
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk malen kanel
Choklad
  • 3 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 2 msk Président Färskost Tartimalin
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk honung
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och låt stå minst 4 timmar eller över natten i kylen.

Mellismuffins

Ca 10–12 st
Ingredienser
Ost- & Skinkmuffins
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 1 st ägg
  • 25 g Skånemejerier Smör, smält
  • 1 dl riven ost
  • 100 g skinka, strimlad
  • riven ost att strö över
Bärmuffins
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 1 st ägg
  • 25 g Skånemejerier Smör, smält
  • 100 g Président Färskost Tartimalin
  • 2 tsk citronzest
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl bär
Så här gör du

Ost- & Skinkmuffins
Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölk, ägg och smör. Rör ihop allt till en jämn smet och blanda i ost och skinka. Klicka ut i formar. Strö över lite riven ost. Grädda i ugn på 200°C i ca 15–20 min.

Bärmuffins
Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölk, ägg och smör. Rör ihop allt till en jämn smet. Klicka ut i formar. Blanda färskost med citronzest och vaniljpulver. Lägg en rejäl klick i muffinsen och tryck ner bär i den. Grädda i ugn på 200°C i ca 15–20 min.

Bakad havregröt – Äpple & Kanel

8–10 portioner
Ingredienser
  • 6 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 4 tsk kanel
  • 2 st äpplen, rivna
  • 3 msk honung
  • 5 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 2 st ägg
  • Skånemejerier Smör, smält
  • pumpakärnor
  • solrosfrön
Så här gör du

Blanda först de torra ingredienserna och tillsätt sedan resten. Blanda väl. Häll blandningen i en smord ugnssäker form. Ringla över lite honung samt smör. Toppa med pumpakärnor och solrosfrön. Grädda i ugn på 175°C i ca 25–30 min.

Bakad havregröt – Banan & Blåbär

8–10 portioner
Ingredienser
  • 4 st bananer
  • 2 st ägg
  • 5 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 5 dl havregryn
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 tsk honung
  • 2 dl blåbär, frysta
  • Lindahls Kvarg 9,2% till servering
  • blåbär till servering
Så här gör du

Mixa 2 bananer med ägg och blanda i mjölk. Tillsätt havregryn, vaniljpulver, bakpulver, salt och honung. Smörj en ugnssäker form. Skiva 2 bananer och lägg i botten. Häll över smeten och toppa med blåbär. Grädda i ugn på 175°C i ca 30 min. Servera med en klick kvarg och blåbär.

Ostkaka med hallon & apelsin

8–10 portioner
Ingredienser
  • 2,5 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 3 st ägg
  • 250 g Lindahls Cottage Cheese
  • 1 msk apelsinzest
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk honung
  • 3 dl hallon, frysta
  • 1 msk Maizena
Så här gör du

Vispa ihop mjöl, salt, mjölk och ägg. Blanda i cottage cheese, apelsinzest och vaniljpulver och häll i en ugnssäker form. Blanda hallon med Maizena och häll på. Ringla över honung. Grädda i ugn på 225°C i ca 30 min.

Bananplättar

8–10 portioner
Ingredienser
  • 4 st bananer
  • 10 st ägg
  • 200 g Lindahls Cottage Cheese
  • Skånemejerier Smör till stekning
Till servering
  • banan, cottage cheese, bär
Så här gör du

Mosa bananerna och rör samman med ägg och cottage cheese till en smet. Klicka ut och grädda plättarna i smör. Servera plättarna med banan, cottage cheese och bär.

Äppelringsplättar

Ingredienser
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ½ dl socker
  • 3 tsk kanel
  • 5 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 2 st ägg
  • 4 st äpplen
  • Skånemejerier Smör till stekning
Så här gör du

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölk och ägg och vispa till en slät smet. Skala äpplena och tryck ut kärnhuset. Skiva. Smält smör i stekpanna och lägg i en klick smet. Tryck i en äppelring och klicka på ytterligare smet. Vänd och grädda klart.

Cottage Frutti

8–10 portioner
Ingredienser
  • 1½ dl Hjordnära Vispgrädde 40%
  • ½ dl Hjordnära Mild Naturell Yoghurt 3%
  • 3 dl Lindahls Cottage Cheese
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk socker
Till servering
  • bär, frukt eller sylt
Så här gör du

Vispa grädde hårt. Blanda i de övriga ingredienserna. Servera med färska bär, frukt eller sylt.

Bröd & Spreads

8–10 portioner
Ingredienser
Matbröd
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl Skånemejerier Filmjölk 3%
Salladsost
  • 1 dl torkade vita bönor
  • 75 g Santorina Salladsost
  • ½ dl riven ost
  • 2 msk Skånemejerier Crème Fraiche
  • salt och peppar
Avokado
  • ½ dl torkade vita bönor
  • 1 dl Lindahls Cottage Cheese
  • 1 st avokado
  • salt och peppar
Så här gör du

Matbröd
Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filmjölk. Arbeta ihop till en smidig deg. Lägg på en plåt och platta ut till en rund kaka. Skär ett kryss i degen. Grädda i ugn på 225°C i ca 15 min.

Salladsost
Lägg de vita bönorna i blöt över natten och koka enligt anvisningar. Låt svalna. Mixa dem sedan med salladsost, ost och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Avokado
Lägg de vita bönorna i blöt över natten och koka enligt anvisningar. Låt svalna. Mixa dem sedan med cottage cheese och avokado. Smaka av med salt och peppar.

Solrosfröscones

Ca 32 st
Ingredienser
  • 4 dl havregryn
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl Skånemejerier Smör, smält
  • 6 dl Hjordnära Ekologisk Mild Naturell Yoghurt 3%
  • ½ dl flytande honung
Så här gör du

Blanda alla torra ingredienser. Rör i smör, yoghurt och honung. Klicka ut degen på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ugn på 200°C i ca 15 min.

Hållbart knäcke

Ca 20 st
Ingredienser
  • 300 g överblivet bröd
  • 1 msk brödkryddor
  • 50 g Skånemejerier Smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk flingsalt
  • 1–2 dl vatten
Så här gör du

Mixa bröd, kryddor, smör, vetemjöl och salt. Häll i vatten tills det blir en deg som släpper från kanterna. Kavla ut degen tunt mellan bakplåtspapper. Nagga med gaffel. Grädda på 125°C i ca 60 min tills knäcket blir krispigt och torrt. Öppna luckan någon gång för att släppa ut fukt.

Nattjästa frallor

Ca 20 st
Ingredienser
  • 12 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Mild Naturell Yoghurt 3%
  • 5 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1 msk honung
Så här gör du

Rör ut jäst i vatten och yoghurt. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills allt har blivit blandat. Degen ska vara lite kladdig. Täck med en handduk och ställ in i kylen över natten. Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord. Dela i ca 20 bitar. Bearbeta degen så lite som möjligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn på 225°C i ca 20 min.