Somna gott och vakna lätt

De flesta äldre har minskad aptit och därför bör de få fler men mindre måltider, utspridda över dygnet. Livsmedelsverket rekommenderar sex måltider per dygn och att mellanmålen står för 30–40 procent av näringsintaget. Mellanmålen ska förstås vara så näringsriktiga som möjligt, men lika viktigt är att de smakar gott. En trevlig servering och inramning hjälper också till att öka matlusten.

 

Sist på kvällen och först på morgonen

Det är särskilt vid två tillfällen under dygnet som ett litet extra mål mat kan göra stor nytta.

En portion ”nattamat” strax före sänggåendet kan vara till stor hjälp för en god nattsömn. Använd gärna någon proteinrik ingrediens som yoghurt, kvarg eller hårdost. Proteinet ger en behaglig mättnadskänsla och hjälper till så att inte muskelmassa bryts ner under natten. Mejerivarorna är också rika på ämnen som kalcium, D-vitamin och vitamin B12.

Det är viktigt att inte låta nattfastan bli för lång. En låg blodsockernivå kan orsaka yrsel, vilket ökar risken för fallolyckor under natten. För dem som vaknar tidigt kan det också vara bra att erbjuda något litet att äta före frukosten. Här handlar det om att höja blodsockret för att få energi inför dagens aktiviteter och för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig näring under resten av dagen.

Omelett med banan

1 protion
Ingredienser
  • 1 st ägg
  • 1 dl Skånemejeier Vispgrädde
  • 1 st banan
  • strösocker
Så här gör du

Rör ihop ägg och grädde med en gaffel och häll det i en liten uppvärmd stekpanna med smör i botten. Låt stelna. Servera med en skivad banan och lite socker.

Servera på kvällen.

Mumsbollar

40 små bollar
Ingredienser
  • 3 dl havregryn
  • ½ dl socker
  • 1 dl Président Tartimalin Färskost
  • 1 msk kakao
  • 1 msk kallt kaffe
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och rulla till små bollar lagom stora att stoppa i munnen.

Servera på kvällen.

Yoghurtsoppa

8 portioner
Ingredienser
  • 4 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 4 dl finkrossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 3 dl persilja, finhackad
  • 1 msk salt
  • 1 msk svartpeppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser. Servera kall eller värm till lagom temperatur under omröring.

Servera på kvällen.

Enkel cheesecake

8 portioner
Ingredienser
  • 14 st Digestivekex
  • 75 g smör, smält
  • 3 dl Président Tartimalin Färskost
  • 3 st ägg
  • 1 dl socker
  • frysta hallon och blåbär
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°C. Smula sönder kexen och blanda med det smälta smöret. Sprid ut massan i botten på en rund ugnsform (ca 20 cm i diameter) med löstagbar kant. Vispa ägg, ost och socker och häll över. Grädda i ugn på 200°C i ca 13 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten, så blir den krämig och god. Sprid ut de frysta bären över kakan direkt när den kommer ut ur ugnen. Lägg på ett lock och låt den varma kakan tina bären.

Servera på kvällen.

Ostmuffins

12 stycken
Ingredienser
  • 2 dl Allerum Präst, riven
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Så här gör du

Sätt ugnen på 225°C. Rör ihop allt utom mjöl och bakpulver. Blanda mjöl och bakpulver. Häll mjölblandningen genom en sil när du rör ihop smeten så klumpar sig inte mjölet. Häll upp i muffinsformar. Grädda i ugn i 10–15 minuter. Låt muffinsen svalna lite innan de serveras.

Servera på morgonen.

Busenkel Crème Brûlée

12 stycken
Ingredienser
  • 3 st ägg
  • 3 dl Skånemejerier Vispgrädde
  • 3 msk rörsocker
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop ägg och grädde och häll smeten i muffinsplåt, fyll dem till hälften. (Har man ingen muffinsplåt kan man använda muffinsformar men då måste de vara lite kraftigare.) Grädda i ugn i 10 minuter. Häll på rikligt med rörsocker när de kommer varma ur ugnen.

Servera på morgonen.

Muffinspannkaka

ca 24 stycken
Ingredienser
  • 3 st ägg
  • 6 dl Skånemejerier Mjölk
  • ½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • vispgrädde
  • jordgubbssylt
Så här gör du

Sätt ugnen på 225°C. Vispa ihop ägg, mjölk, strösocker, vetemjöl och bakpulver. Smörj en muffinsplåt och fyll på med smet, men inte ända upp. Grädda i ugn i ca 20 minuter. Muffinsen sjunker ihop lite efter gräddning. Servera med vispad grädde och jordgubbssylt.

Servera på morgonen.

Fikongott

1 portion
Ingredienser
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 msk fikonmarmelad
  • bär
Så här gör du

Blanda kvarg och marmelad. Toppa med bär.

Servera på morgonen.

Overnight oats

1 portion
Ingredienser
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl Skånemejerier Mjölk
  • ½ dl äppeljuice
  • lingonsylt
Så här gör du

Blanda havregryn, mjölk och juice. Häll upp i en serveringsskål, täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten (minst 8 timmar). Servera med lingonsylt.

Servera på morgonen.

Citrusfrestelse

1 portion
Ingredienser
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 msk apelsinmarmelad utan bitar
  • choklad, riven
Så här gör du

Blanda kvarg och marmelad. Toppa med riven choklad.

Servera på morgonen.

Pepparkakor med saffransost

ca 24 stycken
Ingredienser
  • 3 dl Président Tartimalin Färskost
  • 1 påse saffran à 0,5 gram
  • 1 msk citronsaft
  • pepparkakor
Så här gör du

Blanda alla ingredienser. Servera med pepparkakor.

Servera på morgonen.

Små aptitretande snittar

8 stycken stora eller 16 små
Ingredienser
Picklad rödlök
  • 2 st rödlök, tunt skivad
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl ättika 12%
  • 2 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 2 dl majonnäs
  • 6 ägg, kokta och hackade
  • 8 skivor rågbröd
  • salt och peppar
Så här gör du

Picklad rödlök: Koka upp vatten, strösocker och ättika. Lägg i den skivade rödlöken. Löken går att använda så fort den svalnat lite.

Blanda kvarg, majonnäs och ägg. Fördela blandningen på mackorna. Toppa med picklad rödlök. Salta och peppra.

Servera på morgonen.