Vardagsgott med finess

”För att du med ett mästerligt handlag och en sann omsorg om både matgäster och miljö, lagar klassiska rätter som är så goda att de kan väcka den mest avtrubbade smaklök till liv”. I White Guide Senior fick Annika Ingelson Cales utmärkelsen Årets Seniorkock 2019. Till vardags är hon köksmästare på seniorboendet Johannesbergsgatan 2 i Sala.

– Att laga mat till äldre är en utmaning på sitt eget sätt. Moderna inslag är inte alltid så populära, så jag försöker hitta en variation av bra, klassiska rätter med finess. Maten ska kännas lustfylld, med vackra färger och dofter som väcker aptiten.

– För att öka proteininnehållet använder jag gärna proteinrika mejerivaror. En av mina favoritingredienser till mellanmål och desserter är cottage cheese. Ett tips är att blanda ner lite vaniljpulver utan socker för en enkel bas att servera som den är eller att använda i olika mellanmål och desserter.

Annikas engagemang och uppfinningsrikedom avspeglar sig i maten som hon serverar. Här delar hon med sig av en samling enkelt raffinerade recept på smårätter, mellanmål och fikabröd. Att sprida ut energiintaget över dygnet är centralt för äldre människors hälsa, och lite extra kärlek i maten är ett enkelt sätt att sprida glädje i vardagen.

Äggkokott

4 portioner
Ingredienser
  • 1 st schalottenlök
  • Hjordnära Smör att steka i
  • 70 g bladspenat
  • 1 dl Hjordnära Vispgrädde
  • 30 g Allerum Präst 12 mån, riven
  • 4 st ägg
  • salt och peppar
Till servering
  • rostat bröd
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°C. Fräs lök och spenat i en klick smör, salta och peppra. Smörj 4 kokottformar och fördela fräset i dessa. Häll över grädde och ost. Knäck i ett ägg i varje form. Rör om lite utan att skada äggulan. Grädda i ca 15 min. Äggulan ska fortfarande vara lite krämig. Servera med rostat bröd att doppa i äggulan.

Pissaladière

15 portioner
Ingredienser
  • 3 st stora gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1 pkt smördeg, rullad
  • 1 tsk Herbes de Provence
  • 80 g sardeller, finhackade
  • 1 dl svarta Niceoliver eller andra svarta oliver, hackade
  • 1 dl Allerum Präst 12 mån, riven
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°C. Skiva lök och vitlök och fräs på låg temperatur i olivolja. Krydda med örtkryddan och låt löken bli mjuk. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Bre ut lökblandningen och strö över oliver, sardeller och ost. Grädda i ca 15 min. Skär upp i munsbitar när den svalnat.

En hel måltidsmuffin

15 stycken
Ingredienser
  • 8,5 dl rågsikt
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 3 st ägg
  • 4 dl Hjordnära Filmjölk
  • 1 msk honung
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk Allerum Präst 12 mån, riven
  • 100 g rökt kalkon, strimlad
  • 1 st vitlöksklyfta, finriven
  • 1 liten röd paprika, hackad
  • 1 dl gröna sojabönor, grovhackade
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkål
Så här gör du

Sätt ugnen på 150°C. Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggen pösigt och blanda i filmjölk, honung och olivolja. Blanda ner alla övriga ingredienser i äggvispet och häll i muffinsformar. Grädda i ca 30 min.

Ost med lökmarmelad

En liten burk
Ingredienser
  • 4 st rödlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • olivolja till stekning
  • 2 st lagerblad
  • ½ dl rödvinsvinäger
  • 1½ dl syltsocker
  • 1 dl russin
  • salt och peppar, grovmalen
Till servering
  • Allerum Grevé 12 mån
  • rågbröd
Så här gör du

Skiva löken och vitlöken. Fräs i lite olivolja. Tillsätt de övriga ingredienserna. Koka i ca 30 min. Gör marmeladprovet. Servera rågbröd i portionsbitar med en ostbit. Toppa med lite marmelad.

Smoothie

10 portioner
Ingredienser
  • 1 l Hjordnära Mild Naturell Yoghurt 3%
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 dl frysta körsbär
  • ett par kvistar färsk grönmynta
  • 4 msk honung
Till servering
  • råsocker
  • myntablad till servering
Så här gör du

Mixa alltsammans. Servera i höga glas och toppa med färska myntablad och råsocker.

Saffransostkaka

10 portioner
Ingredienser
  • 4 st ägg
  • 1 dl socker
  • ½ dl vetemjöl
  • 500 g Lindahls Cottage Cheese
  • 3 dl Hjordnära Vispgrädde
  • 1 dl sötmandel, finhackad
  • 1 st bittermandel, riven
  • 0,5 g saffran
Till servering
  • sylt
  • Hjordnära Vispgrädde
Så här gör du

Sätt ugnen på 170°C. Rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Grädda i en välsmord form i ca 40 min. Kakan ska vara lite dallrig i mitten. Servera med sylt och grädde.

Clafoutis

10 portioner
Ingredienser
  • 50 g Hjordnära Smör, smält
  • 4 st ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl Lindahls Cottage Cheese
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 500 g urkärnade frysta körsbär, upptinade
Till servering
  • Hjordnära Vispgrädde
Så här gör du

Värm ugnen till 175°C. Blanda alla ingredienser utom körsbär till en jämn smet. Lägg körsbären i botten på en smord rund form med löstagbar botten. Häll på smeten och grädda i ugnen i ca 30 min. Servera med vispad grädde.

Övernattengröt

4 portioner
Ingredienser
  • 1 st mogen banan
  • 4 msk jordnötssmör
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl Hjordnära Mjölk 3%
  • 2 msk linfrön
Till servering
  • Hjordnära Mjölk 3%
  • Valfria bär
Så här gör du

Mosa banan med jordnötssmör. Blanda med övriga ingredienser och häll i fyra portionsglas. Låt stå i kylskåp över natten. Toppa med mjölk och valfria bär.

Impossible buttermilk pie

12 bitar
Ingredienser
  • 2 msk pressad citron
  • 2,5 dl Hjordnära Mjölk 3%
  • 3 dl socker
  • 1 dl sconesmix
  • ¾ dl Hjordnära Smör, smält
  • 3 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
Till servering
  • Hjordnära Vispgrädde
Så här gör du

Sätt ugnen på 170°C. Smörj en rund form med löstagbar botten. Blanda citron med mjölk och låt stå i fem minuter. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Grädda i ca 30 min. Servera med lättvispad grädde.

Granolabar med grädde

8-10 portioner
Ingredienser
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl riven kokos
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl pumpafrön
  • ½ dl hasselnötter, grovhackade
  • ½ dl linfrön
  • 2 msk rapsolja
  • ½ dl hackad torkad frukt
  • 4 äggvitor
  • Hjordnära Smör
Till servering
  • Hjordnära Vispgrädde
  • bär
Så här gör du

Sätt ugnen på 170°C. Blanda alla torra ingredienser plus olja och bre ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ca 12 min, rör om då och då. De ska bli lätt rostade. Låt svalna. Dra ner ugnstemperaturen till 125°C. Blanda i torkad frukt och äggvitor. Bre ut i en välsmord brödform. Baka av i ca 10 min. Låt svalna och skär i bitar. Servera med vispad grädde och bär.

Fluff med bär

8 portioner
Ingredienser
  • 500 g Lindahls Cottage Cheese
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm kardemumma, stött
  • 2 dl blandade bär eller frukt
  • 1 dl rostade frön och/eller nötter
Så här gör du

Mixa cottage cheese, socker, vaniljsocker och kardemumma i mixer tills det liknar marängsmet. Lägg upp i skålar. Toppa med bär och frön.

Kycklingleverpastej

Ingredienser
  • 4 st schalottenlökar eller 2 st gula lökar
  • ½ vitlöksklyfta
  • 400 g kycklinglever
  • Hjordnära Smör att steka i
  • 2 dl Hjordnära Vispgrädde
  • ½ dl koncentrerad svartvinbärssaft eller ännu hellre portvin
  • 1 nypa timjan
  • 100 g Hjordnära Smör
  • salt och peppar
Så här gör du

Fräs lök, vitlök och kycklinglever i smör tills de blir gyllenbruna. Tillsätt grädde, saft, timjan och låt det koka ihop tills levern är precis genomkokt. Kör allt i en mixer till en slät smet. Rör i smöret lite i taget i den varma massan. Smaka av med salt och peppar. Häll i en form och låt stå över natten.

Tunnbrödsquesadilla

8 portioner
Ingredienser
  • 4 st runda tunnbröd
  • 200 g Président Färskost Tartimalin
  • 2 msk pepparrotskräm
  • 1 dl Allerum Präst 12 mån, riven
  • 1 dl pumpafrön, rostade
  • Hjordnära Smör att steka i
  • 100 g kallrökt lax
Till servering
  • citron
  • färskriven pepparrot
  • smörgåskrasse
Så här gör du

Blanda färskost med pepparrotskräm. Fördela färskost och hårdost på 2 tunnbröd. Strö över pumpafröna och lägg på de andra 2 bröden. Stek bröden i smör på bägge sidor tills de bli gyllenbruna. Skär dem i trianglar i munsbitsstorlek. Toppa med lax, citron, pepparrot och smörgåskrasse.

Varm makrillmacka

4 portioner
Ingredienser
  • 4 st skivor grovt bröd
  • Hjordnära Smör
  • 1 st rödlök, finskivad
  • 1 burk makrill i tomatsås
  • 1 näve gröna blad, spenat, mangold eller ruccola
  • 8 st skivor Allerum Grevé
  • Hjordnära Smör att steka i
Så här gör du

Bre mackorna. Mosa makrillen med en gaffel och lägg på två av skivorna tillsammans med övriga ingredienser. Lägg på de resterande brödskivorna. Stek i smör tills osten smälter och de är krispiga.