Värt att veta om laktosfritt
Laktosfria mejerivaror har stor efterfrågan på marknaden. Skillnaderna i smak och funktion gentemot originalprodukterna är små, så i det professionella köket går det i de flesta fall utmärkt att enbart använda sig av laktosfritt. Oavsett om det handlar om grädden i såsen eller mjölken till kaffet kan du genom att välja laktosfritt tilltala kunder såväl med som utan laktosintolerans.
Snabba laktosfakta
Laktos
Den sockerart som naturligt finns i mjölken. Bryts av enzymet laktas ner till sockerarterna glukos och galaktos.
Laktas
På mejerierna använder vi samma laktasenzym som finns i kroppen för att göra mejeriprodukter laktosfria.
Laktosintolerans
Otillräcklig produktion av laktasenzym i kroppen.
Laktosfritt
Laktosfri mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som konventionell mjölk, men lite mindre kolhydrater.
Naturligt laktosinnehåll i olika mejerivaror/100 g
Mjölk: 5 g
Filmjölk: 4 g
Yoghurt: 3 g
Kvarg: 3 g
Cottage cheese: 2 g
Vispgrädde: 2 g
Smör: mindre än 1 g
Hårdost: mindre än 0,1 g
Laktosfria favoriter för storköket
Mjölken till Skånemejeriers laktosfria sortiment kommer alltid från gårdar i Skåne och södra Sverige, och i sortimentet hittar du matlagningsprodukter som grädde, gräddfil och crème såväl som frukostfavoriter som fil och fruktyoghurt. Vi erbjuder även Salakis turkiska och grekiska matlagningsyoghurt och storköksfavoriten Président Ljuva Ostcrème i laktosfria varianter.
Hur vi gör produkterna laktosfria
Den traditionella processen för att få fram laktosfri mjölk är att tillsätta enzymet laktas. Laktasen bryter effektivt ner laktosen, men processen ger en något sötare smak. Idag använder vi oss därför också av en mekanisk filtrering, som fångar upp cirka 40% av laktosmolekylerna. För att åstadkomma en helt laktosfri mejerivara måste vi fortfarande tillsätta laktas, men tack vare filtreringen blir smakskillnaden gentemot originalprodukten marginell.
En något sötare smak
Den mekaniska filtreringen fungerar inte för fetare produkter, och därför har laktosfria produkter som grädde en något sötare smak än sina konventionella motsvarigheter. Detta brukar inte upplevas som någon nackdel i till exempel glass och bageriprodukter. I matlagning kan du behöva justera kryddningen något men skillnaden är liten. Om du föredrar att använda vår vanliga grädde i matlagning utgör de små mängder grädde som det normalt handlar om inget problem för laktosintoleranta.
Olika mycket laktos i olika mejerivaror
Det är viktigt att skilja på mjölkproteinallergi och laktosintolerans. Vid mjölkproteinallergi, som finns hos ca 0,2% av befolkningen, måste allergikern undvika alla former av mjölkprodukter.
Vid laktosintolerans, som finns hos ca 5–10% av befolkningen, är det mjölkens kolhydrater, laktosen, som man reagerar på. De flesta med laktosintolerans kan dricka åtminstone 1 dl mjölk om dagen utan att få besvär. Syrade och fetare mejeriprodukter har ett naturligt lägre laktosinnehåll än dryckesmjölk och i tillverkningen av hårdost försvinner nästan all laktos.