Ärtfalafel

10 personer
Ingredienser
  • 500 g Kikärtor, kokta, avrunna
  • 350 g Pannoumi Ostfärs
  • 350 g Gröna ärtor, tinade
  • 100 g Gul lök, hackad
  • 15 g Vitlök, finhackad
  • 80 g Kikärtsmjöl
  • 10 g Spiskummin, mald
  • 5 g Korianderfrö, mald
  • 300 g Président Tartimalin Färskost
  • 30 g Sambal Oelek
  • 10 g Pressad lime
  • 25 g Salladsgrönsaker
  • 10 st Pitabröd
  • Olja till fritering
Så här gör du

Lägg kikärtor, ostfärs, ärtor, lök, vitlök, kikärtsmjöl och kryddor i en mixer. Mixa till en slät och fast smet, smaka av med salt, peppar och kryddor. Forma falaflar som sedan friteras. Baka av/stek bröden. Vispa samman såsen av färskost, sambal oelek och lime. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer sambal oelek. Servera tillsammans med sås och sallad och pitabröd.

SMARTA ALTERNATIV
Låt gårdagens salladsrester få nytt liv genom den här rätten. Gör falafeln extra krispig genom att vända den i panko innan du friterar.

NÄRINGSVÄRDEN PER PORTION
Energi 875,1 kj / 208,5 kcal
Fett 7,8 g
– varav mättat fett 3,9 g
Kolhydrater 23,8 g
– varav sockerarter 2,4 g
Protein 9,2 g Fibrer 2,4 g
Salt 0,8 g