Bakad mjölkchoklad
Sätt ugnen på 125°C. Hacka chokladen. Koka upp grädde och vaniljpulver. Tillsätt choklad, smör och rör om tills det smält. Låt svalna något och vispa i äggulorna. Häll smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper ca 10×25 cm. Baka chokladen i ugnen tills den nästan har stelnat, ca 25–30 minuter. Ställ in i kylen så den blir kall. Dela upp i lagom bitar (trekanter) med en varm kniv.
Italiensk maräng
Vispa äggvitor och 2 msk socker till ett fast skum. Koka 1 dl socker med 2 msk vatten till 118°C. Häll under vispning ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet och fortsätt vispa tills marängen är styv, glansig och sval. Det tar ca 10 minuter. Häll upp i spritspåse.
Karamellsås
Koka socker och vatten i en hög kastrull till 165°C. Koka under tiden upp grädden. Tillsätt grädden försiktigt i den tempererade karamellen medan du vispar. Det bubblar mycket, så var försiktig. Låt sjuda på väldigt svag värme under omrörning i ca 3 minuter. Tillsätt smör och salt. Rör tills smöret smält och häll över i en ren skål.
Havtornsgräddglass
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blanda i havtornspuré och crème fraiche. Blanda ner vispad grädde och kör i glassmaskin.
Lägg en kula glass på en trekant choklad. Spritsa marängen och bränn av med gasolbrännare. Ringla karamellen och strö över blåbären.