Bakad mjölkchoklad med havtornsglass, blåbär, italiensk maräng & karamell

8 portioner
Ingredienser
Bakad mjölkchoklad
  • 150 g god mjölkchoklad
  • 3 ½ dl Skånemejerier Ekologisk Vispgrädde 40%
  • 2 krm vaniljpulver
  • 30 g Skånemejerier Ekologiskt Smör
  • 2 äggulor
Italiensk maräng
  • 2 äggvitor
  • 2 msk + 1 dl socker
  • 2 msk vatten
Karamellsås
  • 1 dl socker
  • ½ dl vatten
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Vispgrädde 40%
  • 25 g Skånemejerier Ekologiskt Smör
  • 1 krm salt
Havtornsgräddglass (16 portioner)
  • 150 g äggula
  • 350 g socker
  • 500 g havtornspuré
  • 5 dl Skånemejeier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 ½ dl Skånemejerier Ekologisk Vispgrädde 40%
  • Torkade hackade blåbär
Så här gör du

Bakad mjölkchoklad
Sätt ugnen på 125°C. Hacka chokladen. Koka upp grädde och vaniljpulver. Tillsätt choklad, smör och rör om tills det smält. Låt svalna något och vispa i äggulorna. Häll smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper ca 10×25 cm. Baka chokladen i ugnen tills den nästan har stelnat, ca 25–30 minuter. Ställ in i kylen så den blir kall. Dela upp i lagom bitar (trekanter) med en varm kniv.

Italiensk maräng
Vispa äggvitor och 2 msk socker till ett fast skum. Koka 1 dl socker med 2 msk vatten till 118°C. Häll under vispning ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet och fortsätt vispa tills marängen är styv, glansig och sval. Det tar ca 10 minuter. Häll upp i spritspåse.

Karamellsås
Koka socker och vatten i en hög kastrull till 165°C. Koka under tiden upp grädden. Tillsätt grädden försiktigt i den tempererade karamellen medan du vispar. Det bubblar mycket, så var försiktig. Låt sjuda på väldigt svag värme under omrörning i ca 3 minuter. Tillsätt smör och salt. Rör tills smöret smält och häll över i en ren skål.

Havtornsgräddglass
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blanda i havtornspuré och crème fraiche. Blanda ner vispad grädde och kör i glassmaskin.

Lägg en kula glass på en trekant choklad. Spritsa marängen och bränn av med gasolbrännare. Ringla karamellen och strö över blåbären.