Bakade päron med kardemumma

Ingredienser

  • 4 st Päron
  • 75 g Socker
  • 2 msk Vatten
  • 1 st Citron
  • 4 g Grön kardemumma
  • 1 st Vaniljstång
  • 2 dl Vitt vin
  • 2 g Svartpeppar
  • ½ dl Färskost
  • ½ dl Yoghurt
  • ½ dl Grädde
  • 30 g Socker
  • 1 st Citron
  • 100 g Lingon
  • 50 g Socker

Gör så här

Koka socker och vatten tills det blir gyllenbrunt. Skala och pressa saften ur citronen. Häll i saften och lägg i den urpressade citronen tillsammans med resten av ingredienserna, förutom päronen, i sockerlagen.

Skär päronen i halvor och koka dem mjuka i lagen. Låt päronen svalna i lagen.

Vispa upp färskost, yoghurt och grädde fluffigt med sockret. Smaka av med citronsaft och citronzest.

Blanda lingonen med socker och låt stå och dra över natten.

Lägg en klick uppvispad färskostkräm på varje päronhalva och toppa med lingon.