Bakade rödbetor med friterad ostronskivling, dijoncrème och örtolja

4 portioner
Ingredienser
Betor
  • 400 g blandade betor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4–6 dl rapsolja
  • salt
Ostronskivling
  • 200 g ostronskivling
  • rapsolja
  • salt
Dijoncrème
  • 2 äggulor ca 40 g
  • 1–2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • ca 1–2 dl rapsolja
  • 1 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • salt och peppar
Örtolja
  • 1 liten skalad vitlöksklyfta
  • ½ dl grovhackad örter (basilika, bladpersilja, gräslök)
  • ¾ dl rapsolja
  • salt
  • Machésallad till garnering
Så här gör du

Betor
Sätt ugnen på 150°C. Skala betorna och dela dem på hälften eller i lagom stora klyftor. Alla bitar ska helst bli ungefär lika stora. Bryn lätt i olja i stekpanna. Baka färdigt i ugnen ca 20–30 minuter minuter eller tills betorna känns lagom mjuka. Salta.

Ostronskivling
Borsta svampen ren och skär bort den nedre roten. Riv svampen i mindre bitar. Fritera försiktigt i 170°C varm olja tills den blivit frasig och gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper och salta.

Dijoncrème
Vispa ihop äggulor, senap, ättika och socker tills det blir krämigt. Tillsätt oljan i tunn stråle under vispning. Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar. För extra syra lägg till några droppar ättika.

Örtolja
Mixa alla ingredienser till en slät olja och smaka av med salt.

Lägg en sträng med dijoncrème på tallriken. Fördela betorna över och toppa med ostronskivling och machésallad. Ringla över örtolja.