Blondie med Earl Greykräm

Ca 20 bitar

Ingredienser

Earl Grey Kräm (kan göras dagen innan)
  • 320 g vit choklad
  • 1 g gelatin
  • 400 g Hjordnära vispgrädde
  • 1,5 msk Earl Greyte på lösvikt
Blondie
  • 80 g torkade körsbär
  • 3 msk vatten
  • 1,5 apelsiner, skalet, rivet
  • 2 apelsiner, saften
  • 350 g vit choklad
  • 350 g Hjordnära smör, rumstempererat
  • 310 g socker
  • 30 g kanderade apelsinskal
  • En nypa salt
  • 218 g vetemjöl
  • 263 g ägg

Gör så här

Earl Grey Kräm
Hacka chokladen grovt. Blötlägg gelatin i iskallt vatten i 15 min. Koka upp grädden och lägg i tebladen. Låt dra i 15 min. Koka upp grädden på nytt och sila bort tebladen. Smält försiktigt gelatinet och blanda med grädden. Häll den varma grädden över chokladen lite i taget och rör med en slickepott hela tiden, så att chokladen löses upp helt. Avsluta med att mixa snabbt med stavmixer. Täck över krämens yta med plastfilm och ställ i kylskåp över natten.

Blondie
Riv skalet av apelsinerna och spara. Pressa saften ur apelsinerna och häll över körsbären tillsammans med vattnet. Sjud upp i liten kastrull och låt sedan stå och svälla. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något. Rör ihop smöret med socker tills det blir vitt och luftigt. Apelsinskal, kanderat skal och salt blandas med mjölet. Rör ner äggen i smöret, lite i taget. Sila bort vätskan från körsbären och krama ur. Häll i den smälta chokladen i degen och fortsätt röra hela tiden. Vänd ner mjölblandningen och till sist körsbären. Häll degen i en smord fyrkantig form (25 x 25 cm) med bakplåtspapper i botten. Jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen ca 40–50 min 160° varmluft med undervärme. Låt svalna. Ställ i kylskåp i 1,5 timme innan kakan skärs i lagom stora rutor. Det går även bra att frysa in kakan.

Vispa upp Earl Greykrämen med ballongvisp, fyll en spritspåse med stjärntyll och spritsa rosetter på varje blondieruta. Garnera med ett fint körsbär.