Cheesecake med jordgubbsmarmorering

Ingredienser
Botten
  • 195 g digestivekex
  • 105 g Hjordnära Smör
  • 1 nypa salt
  • 40 g kärnfria dadlar
  • 35 g pistagenötter, grovt hackade och rostade 10 minuter på 140°C.
Jordgubbsmarmorering
  • 225 g jordgubbar
  • 30 g vatten
  • 10 g maizena
  • 40 g socker
  • 12 g citronsaft
Ostmassa
  • 600 g Président Tartimalin Färskost
  • 245 g yoghurt
  • 90 g socker
  • 30 g maizena
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • 180 g ägg
  • 100 g Hjordnära Vispgrädde 40%
  • 250 g vit choklad
Jordgubbsgelé
  • 1,3 g gelatin
  • 180 g jordgubbspuré
  • 43 g glukos
  • 73 g socker
  • 3,3 g pektin
  • 33 g citronsaft
Så här gör du

Botten
Kör ihop alla ingredienser i en hushållsassistent. Tryck ut degen i botten och upp längst kanterna i en form med löstagbara botten. Frys tills fyllningen är klar.

Jordgubbsmarmorering
Värm jordgubbar och vatten i en liten gryta. Låt koka upp. Blanda maizena och socker. Mixa jordgubbarna till en slät puré och rör ihop med maizenablandningen. Låt koka upp igen under omrörning. Rör ner citronsaft. Låt svalna och fyll sedan en spritspåse.

Ostmassa
Rör ihop färskost och yoghurt. Blanda socker, maizena och vanilj och rör ner. Blanda ägg och grädde och häll ner lite i taget. Rör försiktigt och vispa inte in luft. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen och rör ner lite av ostsmeten i chokladen. Vänd sedan ihop all chokladen med ostsmeten över två omgångar. Fyll pajskalet med ostkräm. Klipp ett litet hål i spritspåsen och stick ner spetsen i ostkrämen. Spritsa ner jordgubbskrämen i cirklar under ytan på ostkrämen. Rör sedan runt lite försiktigt i kakan med en kniv så att jordgubbskrämen och ostkrämen blandar ihop sig något. Grädda mitt i ugnen på 160°C i ca 65–75 min med över- och undervärme (baktiden kan variera mycket från ugn till ugn, så kontrollera kakan efter 60 min. Kakan ska dallra i mitten och vara fast i kanten, den stannar sedan helt när den kyls ner.) Ställ i kylskåp.

Jordgubbsgelé
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min. Värm jordgubbspuré, glukos och hälften av sockret i en liten gryta. Blanda socker och pektin och koka upp med jordgubbarna. Rör ner citronsaft. Koka upp snabbt. Vrid ur gelatinet och smält i den varma krämen. Låt svalna till ca 40°C och häll sedan över den kalla cheesecaken. Ställ i kyl tills gelén stelnat.