Cheesecake med lakrits

Ingredienser

Botten
  • 195 g digestivekex
  • 105 g Hjordnära Smör
  • 1 nypa salt
  • 40 g dadlar
Lakritskräm
  • 40 g söt, finsk lakritskonfekt
  • 95 g vatten
  • 30 g socker
  • 33 g citronsaft
Ostmassa
  • 600 g Président Tartimalin Färskost
  • 245 g yoghurt
  • 100 g socker
  • 30 g maizena
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • 1 citron, endast zest
  • 180 g ägg
  • 100 g Hjordnära Vispgrädde 40%
  • 250 g vit choklad

Gör så här

Botten
Kör ihop alla ingredienser i en hushållsassistent. Tryck ut degen i botten och upp längst kanterna i en form med löstagbar botten. Frys tills fyllningen är klar.

Lakritskräm
Hacka lakritskonfekten grovt och lägg i en liten kastrull tillsammans med 1/3 av vattnet. Koka upp och låt sedan sjuda i ca 5 min under omrörning. Fyll på med vatten och upprepa proceduren 2 ggr tills allt vattnet kokt in och konfekten är helt smält. Tillsätt socker och citronsaft och sjud ytterligare 5 min under omrörning. Mixa smeten med handmixer. Låt svalna lite och kyl sedan helt i kylskåp.

Rör ihop färskost och yoghurt. Blanda socker, maizena, vanilj och citronzest och rör ner. Blanda ägg och grädde och häll ner lite i taget. Rör försiktigt och vispa inte in luft. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn och rör ner lite av ostsmeten i chokladen. Vänd sedan ihop all choklad med ostsmeten. Häll ostsmeten i pajskalet.

Fyll lakritskrämen i en spritspåse och klipp ett litet hål. Tryck ner spritspåsens spets i ostmassan och spruta ner 2/3 av lakritskrämen i cirkelmönster under ytan. Spritsa ut resten av lakritskrämen i cirklar ovanpå ytan och dra sedan ut mönstret lite med en knivspets för att skapa en fin marmorering.

Grädda mitt i ugnen vid 160°C i ca 65–75 min. Kakan ska dallra i mitten och vara fast i kanten, den stannar sedan helt när den kyls ner. Kyl ner i kylskåp.