Cheesecake med lavendel och äpple

Ingredienser

Botten
  • 195 g digestivekex
  • 105 g Hjordnära Smör
  • 1 nypa salt
  • 40 g kärnfria dadlar
Ostmassa
  • 600 g Président Tartimalin Färskost
  • 100 g socker
  • 245 g yoghurt
  • 180 g ägg
  • 100 g Hjordnära Vispgrädde 40%
  • 30 g maizena
  • 1 knivspets vaniljpulver
  • 250 g vit choklad
  • 1 citron, endast zest
Lavendelgelé med äpple
  • 1 g gelatin
  • 120 g klar äppeljuice
  • 2,5 msk torkad lavendel
  • Några droppar lila hushållsfärg
  • 2 syrliga äpplen
  • ½ citron, saften
  • 60 äpplejuice
  • 25 g socker
  • 15 g glykos

Gör så här

Botten
Kör ihop alla ingredienser i en hushållsassistent. Tryck ut degen i botten i en form med löstagbar botten. Ställ i frysen tills fyllningen är klar.

Ostmassa
Rör ihop färskost och yoghurt. Blanda socker, maizena, vanilj och citronzest och rör ner. Blanda ägg och grädde och häll ner lite i taget. Rör försiktigt och vispa inte in luft. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen och rör ner lite av ostsmeten i chokladen. Vänd sedan ihop all chokladen med ostsmeten över två omgångar. Häll ostsmeten i pajskalet. Grädda mitt i ugnen vid 160°C i ca 65–75 min med över och undervärme (baktiden kan variera mycket från ugn till ugn, så kontrollera kakan efter 60 min. Kakan ska dallra i mitten och vara fast i kanten, den stannar sedan helt när den kylts ner.) Kyl ner i kylskåp.

Lavendelgelé med äpple
Blötlägg gelatin i kallt vatten. Koka upp juice och lavendel och låt dra ca 10 min. Sila bort blommorna och blanda ner lite hushållsfärg om så önskas.

Väg upp:
60 äpplejuice
25 g socker
15 g glykos
Koka upp och sjud tills sockret är upplöst.

Skala och tärna äpplet fint och vänd ihop med citronsaften. Lägg ner äpplena i den varma äppeljuicen och sjud en liten stund. Krama ur gelatinbladen och smält i juicen. Kyl ner lite och häll sedan över den kalla cheesekakan. Låt stelna i kylskåp.