Chèvrecheesecake med hjortron

10 små formar
Ingredienser
Pajdeg
  • 75 g Hjordnära smör, smält
  • 40 g brun farin
  • 71 g vetemjöl
  • 32 g havregryn
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
Ostkräm
  • 166 g Président chèvre
  • 380 g Bisto färskost
  • 118 g socker
  • 48 g Hjordnära crème fraiche
  • 50 g Hjordnära vispgrädde
  • 126 g äggvita
  • 1,2 g vaniljsocker
  • 1 g salt
Hjortrontopping
  • 275 g hjortron, frysta
  • 33 g socker
  • 2,5 g gelatin
Så här gör du

Pajdeg
Smält smöret och rör ned sockret. Kör allt i en mixer till en grov deg. Tryck ut i bottnen av små glasformar medan degen fortfarande är lite varm. Ställ svalt.

Ostkräm
Skala av det yttersta hårda lagret av chèvreosten och mixa osten mjuk med en elvisp. Rör ner färskost och socker. Rör ihop crème fraiche, vispgrädde, äggvitor, vanilj och salt i en skål och vänd ner i ostsmeten. Det är viktigt att inte vispa smeten så att det kommer för mycket luft i den. Fyll upp ostsmeten i en spritspåse och fördela i glasformarna. Dunka försiktigt varje form lätt i bordskanten så att smeten fördelas jämnt och får en glatt yta. Baka i botten av ugnen på 140° med varmluft och undervärme i ca 24 min. Smeten ska ha “stannat” i kanterna, men fortfarande vara lite lös i mitten. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 1 timme.

Hjortrontopping
Lägg gelatinet i iskallt vatten. Tina hjortronen och sila, men spara saften. Ta 200 g hela bär till sidan och koka upp resten, inkl saft med sockret. Rör ner gelatinet. Tillsätt de hela bären och koka upp mycket kort. Låt svalna och skeda upp gelén på de kalla cheesecakesen. Ställ i kylen ett par timmar tills gelén satt sig.