Curry med couscous

10 portioner
Ingredienser
  • 600 g Pannoumi, tärnad
  • 300 g gul lök, strimlad
  • 50 g vitlök, hackad
  • 50 g ingefära, riven
  • ca 5 g torrt currypulver (beroende på styrka)
  • 100 ml olja
  • 75 g tomatpuré
  • 1 l vatten
  • 30 ml koncentrerad flytande grönsaksfond
  • 400 g röda linser, torkade, avsköljda
  • 250 g krossad tomat
  • ca 30 g sambal oelek
  • 50 g färsk koriander eller bredbladig persilja
  • salt och peppar
Till couscous:
  • 600 g couscous, gärna fullkorn
  • 800 ml vatten
  • 30 ml koncentrerad flytande grönsaksfond
  • 750 g finskurna grönsaker, t ex broccoli, lök, rotfrukter och paprika
  • 150 ml kallpressad rapsolja
  • salt och peppar
Så här gör du

Börja med couscousen. Koka upp vatten med fond, häll det kokande över grynen och rör om. Låt det sedan stå under lock och svälla 10 minuter. Lufta med en gaffel och låt det svalna. Stek lök, vitlök, ingefära och curry försiktigt i hälften av oljan i några minuter. Rör i linserna och fyll på med vatten, fond och krossad tomat. Låt det koka sakta ca 15 minuter under lock tills linserna är mjuka. Späd med vatten om grytan blir för tjock. Hetta upp stekbord/stekpannan med resterande olja och stek Pannoumin 30 sekunder på hög värme och häll över det i grytan. Låt det koka upp och smaka av med salt, peppar och sambal oelek. Råstek grönsakerna till couscousen i rapsolja, när de är krispiga och fått fin färg så vänd i grynen, rör om och smaka av med salt och peppar. Servera grytan tillsammans med grönsakscouscousen.