Gotländsk linslasagne

25 portioner
Ingredienser
Tomatsås
  • 200 g gul lök, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • rapsolja
  • 2 msk paprikapulver
  • 300 g palsternackor, strimlade
  • 1,5 l Gotlandslinser, kokta, sköljda
  • 600 g krossade tomater
  • 300 g morötter, strimlade
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 tsk Sambal Oelek
  • salt och peppar
  • 2 msk valfria kryddor, till exempel oregano, timjan, persilja
Solrosgrädde
  • 4 dl solroskärnor
  • 5 l dl Hjordnära Vispgrädde
  • 2 l Hjordnära Mjölk 3%
  • 300 g Lindahls Kvarg 9,2%
Montering
  • 1 kg lasagneplattor
  • 2 dl Allerum Präst, riven
Så här gör du

Tomatsås
Stek lök och vitlök i varm olja tills den är blank. Tillsätt paprikapulver och palsternackor och låt fräsa. Tillsätt linser, krossade tomater, vatten (ca 1 l), morötter, buljongtärningar, tomatpuré och Sambal Oelek. Låt koka under lock ca 20 min på svag värme. Rör runt då och då. Smaka av med salt och peppar och valfria örtkryddor som basilika/persilja/oregano.

Solrosgrädde
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna eller i ugn, mixa med grädde och mjölk tills den blir helt slät. Blanda ner kvargen och rör ut.

Montering
Smöra en långpanna och lägg ett lager tomatsås i botten. Varva med lasagneplattor, tomatsås och solrosgrädde. Avsluta med ett lager solrosgrädde och strö över ost. Baka av i ugn på 185°C kombi 25% ånga i ca 20 min.