Gröna piroger med fetaoströra

20 piroger
Ingredienser
  • 1 paket jäst
  • 5 dl ljummet vatten, 37°
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • Ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 morötter, grovt rivna
  • 800 g hackad bladspenat
  • 2 krm riven muskot
  • 1 tsk chiliflakes
  • 400 g fetaost
  • 500 g Cottage Cheese
  • Salt och nymalen svartpeppar
Pensling
  • 1 uppvispat ägg blandat med 1 dl mjölk
  • 2 dl sesamfrön
Så här gör du

Piroger
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Häll på resterande vatten, olja och salt. Rör i mjölet, lite i taget. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda till en smidig deg. Låt jäsa i bunke, under handduk, i ca 1 tim.

Fyllning
Stek lök och vitlök i smör tills den är mjuk och fått lite färg. Tillsätt morötter och spenat. Krydda med muskot, chiliflakes, salt och peppar. Låt svalna en stund. Blanda i smulad fetaost och Cottage Cheese. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i 20 delar och forma till bollar. Kavla ut till tunna rundlar, fördela fyllning på ena halvan av varje rundel. Vik över degen och knip ihop kanten runtom till halvmåneformade piroger. Pensla och strö över rikligt med sesamfrön. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 min. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min eller tills pirogerna fått fin färg.