Grönsakssoppa

30 portioner
Ingredienser
  • 300 g lök, hackad
  • 50 g vitlök, hackad
  • 300 g smör
  • 600 g morot, strimlad
  • 1,2 kg zucchini, tärnad
  • 600 g fänkål, strimlad
  • 150 g röd currypasta
  • 100 g tomatpuré
  • 4 liter grönsaksbuljong
  • 2 kg krossade tomater
  • 2 kg Ljuva Ostcrème
  • 400 g kikärtor, kokta, avrunna
  • 140 g svarta bönor, kokta, avrunna
  • 2 msk rapsolja
  • 50 g persilja, plockade blad
Till servering:
  • 1,5 kg bröd (50 g per portion)
  • 2,25 kg salladsbuffé (75 g per portion)
Så här gör du

Fräs lök och vitlök några minuter i smöret. Lägg i morot, zucchini och fänkål och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt currypasta och tomatpuré, låt det steka med 30 sekunder under omrörning och slå i buljong och krossade tomater. Låt det koka sakta i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör i Ljuva Ostcrème och låt det koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. (Om soppan ”spricker” något så lyft upp grönsakerna med hålslev och mixa soppan slät. Lägg tillbaka grönsakerna och koka upp på nytt.)

Blanda kikärtor, svarta bönor och rapsolja, smaksätt med salt och peppar.

Servera soppan toppad med ärt- och bönsalladen och strö över persilja.