Hallon/Timjanpaj

10 små pajer

Ingredienser

Mördeg
  • 166 g florsocker
  • 332 g Hjordnära smör
  • 500 g vetemjöl
  • 60 g ägg
  • 2 g vaniljsocker
Hallongelé
  • 3,5 g gelatin
  • 289 g hallonpuré
  • 68 g glykos
  • 117 g socker
  • 7 g pektin
  • 35 g citronsaft
Timjankräm
  • 1,5 g gelatin
  • 600 g vit choklad
  • 750 g Hjordnära vispgrädde
  • ½ kruka citrontimjan med stjälkar och blad

Gör så här

Mördeg
Kör alla ingredienser i hushållsassistent till en samlad deg. Lägg i kylskåp i en timme. Smörj formarna. Kavla ut degen till 4 mm tjocklek på mjölat bord och fodra varje form. Sätt ugnen på 170°. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt minst 30 min och grädda sedan mitt ugnen tills pajskalet är gyllene. Ca 14 min. Låt svalna.

Hallongelé
Blötlägg gelatin i iskallt vatten i 15 minuter. Koka upp puré, glykos och 90 g socker i liten kastrull. Blanda pektinet med resten av sockret och rör ned i purén. Låt koka upp vid medeltemperatur på nytt under ständig omrörning. Tillsätt citronsaft. Sila bort vattnet från gelatinet. Tag purén från värmen och rör i gelatinet. Låt svalna lite och häll sedan upp i pajskalen. Kyl tills det satt sig.

Timjankräm
Blötlägg gelatinet i iskallt vatten i 15 min. Hacka chokladen grovt. Pilla av bladen från timjanstjälkarna och hacka fint. Koka upp grädden med timjanstjälkarna. Häll grädden över chokladen genom en sil i tre omgångar. Rör mellan varje omgång så att krämen hela tiden förblir slät och förenar sig med chokladen. Använd en slickepott. Sila bort vattnet från gelatinet och smält över vattenbad. Rör upp gelatinet med lite av chokladkrämen först och vänd sedan ihop alltsammans. Avsluta med att mixa snabbt med stavmixer till en helt slät kräm. Täck med plastfilm, direkt på krämens yta (för att undvika att kondens bildas) och ställ kallt i minst 5 timmar. Vispa upp försiktigt med ballongvisp för hand precis innan användning. Massan blir grynig om den vispas för hårt. Den ska vara ganska mjuk och skinande slät. Häll i spritspåse med glatt tyll storlek 7 och spritsa upp i små toppar över hela pajskalet. Garnera med timjanblad och färska hallon.