Havtorn- och Kokosruta

10–16 rutor
Ingredienser
  • 55 g socker
  • 70 g Hjordnära smör
  • 110 g vetemjöl
  • 25 g kokos
  • ½ msk Hjordnära grädde
  • ½ tsk bakpulver
Havtornkräm
  • 60 g havtornssaft (130 g hela havtornbär blir ca 60 g ren saft)
  • 60 g Hjordnära mjölk, 3%
  • 120 g Hjordnära vispgrädde
  • 240 g socker
  • 2 msk maizena
  • 240 g ägg
  • 60 g citronsaft
Så här gör du

Smörj en rektangulär form med löstagbar botten, 35×11 cm. Blanda ihop alla ingredienserna i en hushållsmaskin till en samlad deg. Tryck ut degen i formen och grädda tills ljust gyllene, ca 15 min på 175°.

Havtornssaft
Värm försiktigt havtornen utan att de börjar koka (då utvecklar de en dålig smak). Mixa bären med stavmixer och pressa sedan bärmoset genom en finmaskig sil med bak-sidan av en sked. Det kan vara nödvändigt att sila saften två gånger för att vara säker på att inga kärnor eller skaldelar kommit med i saften.

Värm upp mjölk, grädde och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull (rör inte, låt sockret ligga i botten, så bränns inte mjölken vid). Rör ihop resten av sockret med maizena och ägg. Värm upp mjölkgrädden till den nästan kokar. Häll lite i taget av den varma mjölkgrädden över maizenablandningen samtidigt som du vispar hela tiden. Rör i havtornsaft och citronsaft och häll tillbaka allt samman i kastrullen. Värm på medelvärme samtidigt som du rör med en slickepott i cirkelrörelser för att undvika att det bränns vid. Vispa inte. Ta bort kastrullen från värmen när krämen börjar tjockna vid ca 75°. Häll krämen över pajbotten och grädda på 175° i ca 10–15 min. Den ska vara lite lös i mitten. Låt svalna och kyl sedan helt i kylskåp i minst 5 timmar innan kakan skärs ut i rutor. Använd en bred vass kniv och skölj egget rent mellan varje snitt så blir det finast. Pynta med skogssyra, färska hallon eller ätbara blommor. Håller ca 5 dagar i kylskåp. Kan frysas.