Karamellwhoopies

Ca 20–25 st

Ingredienser

  • 60 g ägg
  • 150 g socker
  • 100 g Hjordnära smör, rumsvarmt
  • 70 g Hjordnära mjölk, 3%
  • 200 g Hjordnära Mild Naturell Yoghurt, 3%
  • 270 g vetemjöl
  • 10 g kakao
  • ¼ tsk vaniljsocker
  • ¾ tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • Mandelflarn
Karamellfyllning, förbereds dagen innan
  • 2,5 g gelatinblad
  • 82 g strösocker
  • 63 g honung
  • 10 g vatten
  • 191 g Hjordnära vispgrädde
  • 58 g Hjordnära smör
  • ½ tsk äppelcidervinäger
Färskostfyllning
  • 300 g siktat florsocker
  • 50 g mjukt smör
  • 125 g Bistro färskost

Gör så här

Vispa ägg och socker vitt. Vispa smöret luftigt och rör i mjölk och yoghurt. Sikta mjöl, kakao, vanilj, bikarbonat och bakpulver och vänd ner i smöret. Rör ner äggsmeten. Rör inte mer än att smeten precis är samlad. Häll degen i en spritspåse med glatt tyll, storlek 7, och låt den sätta sig i kylen i en timmes tid. Sätt ugnen på 175° varmluft med undervärme. Smörj en plåt i kanterna och lägg på bakplåtspapper. Fettet förhindrar pappret från att flyga runt i ugnen. Spritsa runda kakor på plåten. Kakorna skall vara ca 4 cm i diameter och ha ett par centimeters mellanrum, då de flyter ut en aning i ugnen. Banka plåten lätt i bordet, så att kakorna slätar till sig en aning. Lägg på ett par mandelflarn på varje kaka. Grädda i 6–8 min mitt i ugnen. Låt svalna helt.

Karamellfyllning
Lägg gelatinblad i iskallt vatten. Socker, honung och vatten kokas upp i tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun karamell. Värm grädden, men låt den inte koka. Häll ner lite grädde i taget i karamellen och rör kraftigt tills allt sockret smält. Låt koka ett tag under omrörning. Kastrullen får inte vara för liten, då grädden har en tendens att koka upp vilt. Häll bort vattnet från gelatinet. Tag kastrullen från värmen och låt svalna till ca 70° innan gelatinet röres i. Låt svalna till ca 40° och rör i äppelcidervinäger och smör. Mixa kort med stavmixer. Fyll en spritspåse och låt kallna i kylen.

Färskostfyllning
Mixa florsocker och smör. Rör i färskost. Ställ kallt. Rör upp lite med en sked innan användning. Fyll i en spritspåse med stjärntyll storlek 6–7.

Samla whoopies så här
Para ihop kakorna två och två, så att de passar bra i storlek. Spritsa färskosttoppingen i ett fyrklövermönster på den ena kakan. Spritsa upp karamellen i ett fyrklövermönster så att den lägger sig i mellanrummen mellan färskosten. Lägg på den andra kakan och pressa ihop försiktigt. Förvara svalt. Håller ca 7 dagar i kylskåp.