Krämig gryta med Pannoumi och tomat

10 portioner
Ingredienser
  • 600 g Pannoumi, tärnad
  • 150 ml olja
  • 500 g zucchini
  • 500 g röd paprika
  • 300 g gul lök, hackad
  • 300 g röda linser, torkade
  • 60 g tomatpuré
  • 5 g paprikapulver
  • 1 g oregano, torkad
  • 1 kg finkrossade tomater
  • 500 ml vatten
  • 500 ml Skånemejerier Vispgrädde
  • 75 ml koncentrerad grönsaksfond
Till servering:
  • 150 g babyspenat, färsk
  • 30 ml olivolja
  • 10 portioner kokt risoni (1 portion risoni = 70 g okokt)
Så här gör du

Skölj linserna och låt rinna av. Strimla lök, paprika och zucchini. Stek grönsakerna i hälften av oljan några minuter i en gryta. Tillsätt tomatpuré och kryddor, stek ytterligare 1 minut. Tillsätt linser, krossade tomater, vatten och fond, låt koka upp och koka sakta i 15 minuter under lock.

Stek osten i resterande olja på hög värme tills den fått fin yta, lägg över i grytan och tillsätt grädde. Låt koka ytterligare 5 minuter. Späd med lite vatten om grytan blir för tjock. Smaka av med fond, salt, peppar och kryddor.

Hetta upp olivolja i en rymlig kastrull, fräs spenaten 30 sekunder och rör sedan i risonin. Smaka av med salt och peppar.

Näringsvärde per portion
Energi: 3923 kj/935 kcal
Fett: 54 g
Kolhydrater: 79 g
Protein: 32 g
Fibrer: 4 g
Salt: 3,11 g