Kryddstark Shakshuka

25 portioner
Ingredienser
  • 500 g gul lök, finhackad
  • 1 dl olivolja
  • 400 g zucchini, i små bitar
  • 4 msk vitlök, finhackad
  • 4 msk spiskummin, malen
  • 2 msk koriander, malen
  • 4 msk paprikapulver
  • 2 msk chiliflakes
  • 1 dl tomatpuré
  • 1200 g körsbärstomater, konserverade
  • 5 msk flytande honung
  • 15 st ägg
  • 750 g Président Tartimalin Färskost
  • 5 dl Hjordnära Crème Fraiche
Citrondressad grönkål
  • 300 g grönkål, repad och grovt hackad
  • 150 g bondbönor, kokta
  • 6 st citroner, zest och 1 dl saft
  • ½ dl rapsolja
  • salt och malen vitpeppar
Färskostscrème
  • 200 g Président Tartimalin Färskost
  • 200 g Hjordnära Crème Fraiche
  • 5 msk honung
  • 50 g spenat, grovt hackad
Brödkrutonger på gårdagens bröd
  • 1 l bröd, skurna i krutonger
  • ½ dl rapsolja
  • salt
Så här gör du

Stek lök i olivolja tills den mjuknat och tillsätt zucchini, vitlök och de torkade kryddorna och låt steka ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpuré, körsbärstomater och honung och bland försiktigt. Lägg över allt i ett bleck. Salta och peppra. Gör gropar i tomatsåsen och knäck i äggen. Blanda färskost och crème fraiche och tryck ner i tomatsåsen runt omkring äggen. Spara gärna en liten del av färskostblandningen att toppa med efteråt. Baka av i ugn på 175°C kombi 15% ånga i ca 30 min.

Citrondressad grönkål
Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Färskostscrème
Blanda alla ingredienser.

Brödkrutonger på gårdagens bröd
Blanda och rosta i ugn på 180°C i ca 15 min, rör om då och då.