Kvargsemla

Till 30 semlor (eller 100 minisemlor)
Ingredienser
Bullar
  • 25 g 
jäst
  • 50 g smör (+ extra till pensling)
  • 2,5 dl Lindahls Kvarg 9,2 %
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 0,75 dl socker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2 %
  • (alt. vispgrädde) till utblandning av mandelmassan
Spritsning
  • 2,5 dl Skånemejerier Vispgrädde
Pudring
  • 2 msk florsocker + ev. annan smaksättning
Så här gör du

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kvargen. Värm upp till 37 grader och häll över i bunken. Rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den känns smidig och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt nu på ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut runda, släta bullar som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 5–7 min, tills de fått fin färg. Pensla med lite smör direkt efter gräddningen för att få en blank yta. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av bullens inkråm och blanda det med riven mandelmassa och kvarg. Fyll bullarna med blandningen och spritsa sedan på den vispade grädden. (Alternativ: rör ner mandelmassablandningen i den vispade grädden). Lägg på locken och sikta över florsocker (plus eventuell smaksättning).