Kycklinggryta med tomat och spetskål

25 portioner

Ingredienser

Kycklinggryta
  • 200 g gul lök, grova bitar
  • 1 dl rapsolja
  • 300 g paprika, grova bitar
  • 20 g vitlök, grovhackad
  • 2 röd chili, finhackad
  • 2 msk paprikapulver
  • salt och peppar
  • 800 g krossade tomter
  • 300 g Président Färskost Tartimalin
  • 300 g Hjordnära Crème Fraiche
  • 500 g spetskål
  • 350 g hirs, blancherad
  • 1800 g kycklingfilé, stora bitar
Linssallad
  • 8 dl gröna linser, torkade
  • 4 dl persilja, finhackad
  • 2 dl mynta, finhackad
  • 1 dl olivolja
  • 3 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1–2 st citroner, zest och saft
  • 1 tsk spiskummin
  • salt och peppar
  • 3 st grön paprika, tärnad
  • 4 st röd paprika, tärnad
  • 2 st gurka, urkärnad och tärnad
  • 4 st tomater, urkärnade och tärnade

Gör så här

Kycklinggryta
Stek lök i olja i en stekpanna tills den får färg. Vänd i paprika, vitlök och chili och låt steka med en stund. Tillsätt paprikapulver, salt, peppar och fortsätt steka en stund under omrörning. Häll på tomater, färskost och crème fraiche och rör om. Låt såsen sjuda under lock i ca 15 min. Krydda den tärnade kycklingen med salt och peppar och stek i ugn eller på stekbord. Lägg över kycklingen i tomatsåsen och låt den puttra med i ca 15 min tills den är genomstekt.

Linssallad
Koka linser och blanda med persilja och mynta. Hetta upp 2 msk olivolja och fräs vitlök på låg värme ca 5 min tills den får lite färg. Blanda i citron, spiskummin och salt och peppar. Låt svalna i kyl. Blanda samtliga ingredienser innan servering.