Lasagne på Medelhavets gröna

20 portioner
Ingredienser
Tomatsås
  • 4 gula lökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 kg krossade tomater
  • 1 kg morötter, i tärningar
  • 1 kg zucchini, i tärningar
  • 2 krukor basilika, strimlad
  • 1–2 röd chili, finhackad
  • salt och nymalen peppar
  • ev lite socker
  • smör till stekning
Ostsås
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 l mjölk
  • 2 krm muskotnöt, riven
  • 500 g Ljuva ostcrème original
  • lasagne ca 30–40 lasagneplattor
  • 1 kg bladspenat, fryst
  • 250 g Gratängost
  • 300 g feta- eller chèvreost
Så här gör du

Tomatsås
Fräs lök och vitlök mjuk i smör. Tillsätt tomater, morötter, zucchini och låt puttra en stund. Tillsätt basilika och smaka av med chili, salt, peppar och ev lite socker. Tina spenaten och pressa ur vattnet.

Ostsås
Fräs smör och blanda med mjölet i en kastrull. Häll i mjölken och låt puttra. Krydda med muskot, salt och peppar. Rör i ostcrèmen.

Montering
Varva tomatsås, lasagneplattor, ostsås och spenat i bleck. Toppa med ett lager ostsås, lite spenat, feta- eller chèvreost och gratängost. Gratinera i ugn på 225° i ca 30 min. Servera med en god grönsallad.

Näringsvärde per 100 g: Energi: kJ 518/kcal 124. Protein: 5,5 g. Kolhydrat: 14,4 g. Fett: 4,1 g.