Limecheesecake

20 st små formar

Ingredienser

Pajdeg
  • 113 g Hjordnära smör
  • 60 g brunt farinsocker
  • 106 g vetemjöl
  • 48 g havregryn
  • 2 ¼ tsk bakpulver
  • 1 ½ nypa salt
Fyllning
  • 488 g Bistro färskost
  • 105 g socker
  • ¼ vaniljstång, endast kärnorna
  • 1 g salt
  • 43 g Hjordnära crème fraiche 34%
  • 112 g ägg
  • 27 g Hjordnära vispgrädde 40%
  • 31 g limesaft
  • 2 lime, endast zest
Limetopping
  • 1 msk maizena
  • 125 g socker
  • 125 g ägg
  • 62 g limesaft
  • Limegrön pastafärg
  • 31 g Hjordnära mjölk 3%
  • 62 g Hjordnära vispgrädde 40%
Maräng
  • 100 g äggvita
  • 200 g siktat florsocker

Gör så här

Sätt på ugnen på 140° över och undervärme. Kärna ur vaniljstång och blanda med lite av sockret. Rör ihop färskost, socker, vanilj och salt till en slät massa. Rör ihop crème fraiche, ägg, grädde, limesaft och zest och blanda ner i ostmassan. Vispa inte! Fyll massan i en spritspåse och fyll varje form med ca 40 g ostmassa. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15–17 min eller tills de stannat i kanterna, men fortfarande är ganska dallriga i mitten. De ska inte se helt färdiggräddade ut på toppen, utan fortfarande vara ljusa. Låt svalna på galler och ställ sedan i kylskåp.

Pajdeg
Smält smöret och rör i farinsocker. Mixa alla ingredienser i en hushållsassistent till en samlad massa. Dela upp degen i formar, ca 15 g/form. Tryck till med tummen till en slät och jämn botten. Ställ kallt.

Limetopping
Sätt ugnen på 175°, vanlig varmluft utan undervärme. Blanda maizena med hälften av sockret, ägg och limesaft. Rör ut pastafärgen i lite av äggsmeten och rör ihop med resten av smeten. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Häll över resten av sockret i gräddmjölken (OBS! Rör inte, låt sockret ligga i botten så bränner inte gräddmjölken på så lätt). Koka upp. Tag gräddmjölken från värmen och häll långsamt över maizena-smeten samtidigt som du hela tiden vispar. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och legera vid medelvärme under konstant omrörning. Använd en slickepott för att undvika att vispa ned luft i krämen. När krämen har tjocknat och har en temperatur på omkring 75°, tas kastrullen bort från värmen och krämen silas genom en finmaskig sil ned i en ren skål. Låt svalna. Skeda upp lite limekräm på varje cheesecake och skaka formen lite försiktigt för att fördela krämen jämnt. Om det uppstår någon liten luftbubbla pricka hål på dessa med en sticka. Baka mitt i ugnen på dubbel bakplåt i 8 minuter. Tag ut och låt svala och sedan kallna helt i kylskåp. Håller ca 7 dagar i kylskåp, kan även frysas och tinas upp i kylskåp vid behov.

Maräng
Vispa äggvita med hälften av florsockret till ett fast skum, vispa ned resten av florsockret och vispa till en styv maräng. Spritsa marängen med valfri tyll. Bränn av marängen med gasbrännare. Marängen tål inte kylskåp särskilt bra, utan skall helst spritsas på samma dag den ska serveras.