Morot & rödbetskaka

Ingredienser

Kaka
  • 110 g ägg
  • 210 g socker
  • 140 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • ½ msk kanel
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ½ msk kardemumma
  • en nypa salt
  • 40 g torkade fikon, hackade
  • 40 g torkade aprikoser, hackade
  • 24 g pekannötter, grovt hackade
  • 1 dl matolja
  • 70 g morötter, finrivna
  • 70 g rödbetor, grovrivna
Topping
  • 400 g Président Tartimalin Färskost
  • 60 g florsocker
  • 32 g Hjordnära Vispgrädde 40%
  • 4 msk citronsaft
  • 4 tsk citronzest
  • 4 g gelatin

Gör så här

Kaka
Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Sikta mjöl, bakpulver och kryddor. Blanda med hackade frukter och nötter i mjölblandningen.

Rör ner mjölblandningen i äggen och vänd sedan snabbt ner rotfrukter och olja. Täck bottnen av två runda formar på 16 cm diameter med bakplåtspapper. Grädda i ca 30–35 min på 150°C varmluft.

Topping
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa upp färskost med florsocker och zest. Vrid ur gelatinet och smält i grädden. Tillsätt citronsaft. Rör först i lite ostkräm i gelatinet och vänd sedan ihop allt. Ställ kallt en stund. Fördela en tredjedel av krämen mellan bottnarna och sprid resten längs kanterna och på toppen i ett jämnt lager.