Örtbakad lax med tomatsallad och rödlöksbröd

10 portioner

Ingredienser

Lax
  • 150 g Ljuva Ostcrème Stark
  • 600 g broccoli, färsk (utan stammen)
  • 25 g basilika, färsk
  • 20 g vitlök, färsk
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • 1 dl panko eller ströbröd
  • 2 kg laxfilé i 100 g bitar (20 bitar)
Tomatsallad
  • 0,5 kg cocktailtomater i olika färger
  • 150 g rödlök, strimlad
  • 0,5 d olivolja att ringla över
  • örter till dekoration
Rödlöks- och olivoljebröd med ostcrème
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 1,2 l vetemjöl
  • 5 dl dinkelmjöl
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 150 g rödlök, i skivor
  • 1 dl olja
  • flingsalt att strö på bullarna/bröden

Gör så här

Lax
Mixa alla ingredienser, utom laxen. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt ströbröd. Lägg laxen på en smord plåt och fördela broccolikrämen på laxbitarna. Baka av i ugn till 56 grader kärntemperatur.

Rödlöks- och olivoljebröd med ostcrème
Ger 3 bröd eller 40 små bullar.

Blanda jäst, salt och vatten i en degblandare. Häll sedan i olivolja, Ljuva Ostcrème, mjöl och persilja. Arbeta samman till en smidig slät deg. Forma degen antingen till bröd eller bullar.

Bröd
Dela upp degen i 3 st smorda brödformar. Lägg ett par skivor rödlök på varje bröd. Ringla lite olivolja över och låt jäsa till dubbel storlek. Strö flingsalt över bröden precis innan avbakning. Baka av i 185 grader i ca 25 min.

Bullar
Rulla långa baguetter av degen och skär i bitar om ca 30 g. Lägg upp bullarna i små muffinsformar och lägg på ett par skivor rödlök på varje bulle. Ringla lite olivolja över och låt jäsa till dubbel storlek. Strö flingsalt på bullarna just innan avbakning. Baka av i 185 grader i ca 10–12 min.