Ost- och linsgulasch

10 portioner
Ingredienser
  • 900 g Pannoumi Stek- och Grillost i helbit
  • 150 ml olja
  • 500 g rotselleri, tärnad
  • 500 g potatis, fast, tärnad
  • 500 g morötter, tärnade
  • 200 g gul lök, hackad
  • 50 g vitlök, hackad
  • 60 g tomatpuré
  • 400 g röd paprika, tärnad
  • 5 g rökt paprikapulver
  • 4 st lagerblad
  • 10 g timjan, färsk, hackad
  • 10–30 g sambal oelek
  • 30 ml rödvinsvinäger
  • 400 g röda linser
  • 1000 g krossade tomater
  • 800 g vatten
  • 60 ml koncentrerad grönsaksfond
Till servering:
  • 500 g saltgurka, avrunnen
  • 150 g Skånemejerier Gräddfil
Så här gör du

Strimla osten i knappt centimetertjocka bitar (grönsaksskärare går bra).

Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av i en sil, blötlägg inte.

Stek lök, vitlök och rotfrukter i hälften av oljan några minuter i en kokgryta. Tillsätt tomatpuré, paprika och kryddor och stek ytterligare 1 minut.

Slå i krossade tomater, linser, sambal, vatten, fond och vinäger. Låt grytan koka sakta i 20
minuter.

Stek osten i resterande olja på hög värme tills den fått fin yta, lägg över den i grytan och låt den koka ytterligare 5 minuter.

Kontrollera så att linserna är lagom kokta och att rotfrukterna är genomkokta.

Smaka av med fond, salt, peppar, vinäger och kryddor. Servera tillsammans med gräddfil och
saltgurka.