Ostmacka på rågbröd

10 portioner
Ingredienser
  • 20 skivor danskt rågbröd
  • 300 g Ljuva Ostcrème Original
  • 20 st salladsblad
  • 40 st Allerum skivad ost
  • 25 g picklade plommon
  • 20 g karamelliserad lök
  • 2 askar smörgåskrasse
Karamelliserad lök
  • 400 g skivad lök
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 1 st lagerblad
  • 1 nypa färsk timjan
Så här gör du

Lägg bröden två och två, bre på ostcréme. Lägg på sallad, ost och karamelliserad lök. Toppa med plommon och krasse.

Picklade plommon
Koka en svag 1-2-3-lag och smaksätt med stjärnanis, lagerblad och svartpeppar. Låt lagen kallna. Kärna ur och klyfta plommonen, lägg klyftorna i picklingslagen över natten, låt de rinna av innan servering. Lagen förvaras i kyl och kan återanvändas.

Karamelliserad lök
Stek löken sakta i smöret tillsammans med lagerblad, timjan, salt och peppar. Låt det steka sakta i ca 15 minuter tills löken fått fin färg och är mjuk.

Tips!
Även en enkel rågbrödsmacka kan uppgaderas för extra marginaler. Använd en premium skivad ost från Allerum och addera några bitar Président Brie och vips har du en lyxig macka.