Palsternacka och morotsoppa med aioli

10 portioner

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 250 g gul lök, hackad
  • 300 g palsternacka, tärningar
  • 350 g morot, tärningar
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 500 g Ljuva Ostcrème Stark
  • salt och svartpeppar
  • 150 g morot att hyvla i tunna skivor
  • 250 g tomat, urkärnad och tärnad
  • kryddor
Aioli
  • vitlöksklyftor (rostas på torr panna med lite salt)
  • 2 st ägg
  • 150 g persilja med stjälkar
  • 1 dl pinjenötter, rostade
  • 6 dl klar rapsolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Sautera lök, palsternacka och morötter i smör. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka i cirka 10 minuter, tills palsternackan är mjuk. Mixa soppan slät. Tillsätt ostcrème och koka ihop. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med råa tunt hyvlade morötter och tärnad tomat, aioli och örter.

Aioli
Mixa vitlök, ägg, persilja och pinjenötter. Tillsätt rapsolja lite i taget. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med lite av vitlöken.