Päronpaj

Ca 10 st

Ingredienser

Kryddpäron (gör klart minst två dagar innan)
  • 300 g socker
  • 600 g vatten
  • 4 st stjärnanis
  • 1 st klump torkad ingefära
  • 150 g citronsaft
  • 2 ¼ tsk citronsyra
  • 5 st fasta päron, (gärna Williamspäron, Augustipäron eller Carola)
Mördeg
  • 166 g florsocker
  • 332 g Hjordnära smör
  • 500 g vetemjöl
  • 60 g ägg
  • 2 g vaniljsocker
  • 80 g nougat
Nötkräm (till 2 satser)
  • 124 g socker
  • 62 g mandelmjöl
  • 62 g hasselnötsmjöl
  • 124 g Hjordnära smör
  • 124 g Hjordnära smör
  • 110 g ägg
Crème fraichemazarin
  • 75 g ägg
  • 142 g Hjordnära crème fraiche
  • 42 g socker
  • 50 g riven mandelmassa
  • 15 g vetemjöl

Gör så här

Koka upp socker, vatten och kryddor. Tillsätt citron och citronsyra. Halvera päronen och ta ut kärnhusen. Låt päronen sjuda med i lagen i 3 minuter och lägg sedan i en ren burk. Täck päronen helt med kryddlag. Låt svalna och låt sedan dra i kylen i minst två dagar.

Mördeg
Kör alla ingredienser, förutom nougat, i hushållsassistent till en deg. Lägg i kylskåp i en timme. Kavla ut degen till 4 mm tjocklek på mjölat bord och fodra varje form. Hyvla nougaten tunt. Lägg en bit nougat i botten av varje form.

Nötkräm (till 2 satser)
Kör socker, nötmjöl och smör i matberedare. Tillsätt ägg, lite i taget. Kör ihop snabbt, vispa inte in luft i krämen. Häll krämen i en spritspåse och fördela lite i botten på varje paj, ungefär 1/3 av pajformen. Krämen som blir över går utmärkt att frysa in.

Crème fraichemazarin
Blanda ingredienserna och fyll varje paj med 2–3 msk mazarin. Pajen skall vara nästan helt fylld. Skiva upp varje päron i tunna skivor och fäll ut som en liten solfjäder. Placera päronen på pajen och grädda direkt. 175° nederst i ugnen i ca 17 min. Pensla päronen med en klar gelé för längre hållbarhet och lyster.