Pecorinostekt lamm med örtbakad potatis

6 portioner
Ingredienser
  • 1 kg lammstek
  • 1 st citron, skal och saft
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 600 g små färska potatisar med skal, klyftor
  • 600 g mogna tomater, skållade, skalade, urkärnade
  • 1 dl olivolja
  • 6 msk smör
  • 150 g steklök
  • 200 g små kvisttomater
  • rosmarinkvist
  • salt och peppar
Pecorinotopping
  • 1 stor knippa bladpersilja, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 4 msk ströbröd
  • 250 g Pecorino Romano, nyriven
  • salt och peppar
Så här gör du

Gnid in steken i citron, salt och peppar. Blanda persilja, två krossade vitlöksklyftor, ströbröd, olja, hälften av Pecorinon och rivet citronskal. Klappa in persiljepastan i steken, lägg steken i en smord form och stek i ca 1,5 timme i ugnen (till 64 grader i köttets kärna). Höj temperaturen till 200 grader de sista 15 minuterna och klicka över resterande smör. Varva potatis, tomater, två krossade vitlöksklyftor, steklök, rosmarin, resterande Pecorino och salt och peppar i en smord ugnsfast form. Klicka på smöret och baka i ugn på 175 grader i ca 20 min. Servera lammet i tunna skivor med potatisen och en god sallad.