Plommonruta

Ca 16 stycken
Ingredienser
  • 320 g Hjordnära Smör
  • 320 g socker
  • 400 g ägg
  • 100 g mjöl
  • 200 g mandelmjöl
  • 8 st bittermandlar, malda
  • 600 g blå plommon, gärna syrliga och fasta, typ Krikon
  • En handfull mandelflagor
Så här gör du

Klä en fyrkantig form ca 25 x 25 cm med bakplåtspapper i botten. Kärna ur och skär plommonen i mindre bitar. Vispa upp smör och socker luftigt. Vispa upp äggen. Blanda mjöl och mandelmjöl. Vänd ihop smör-, ägg- och mjölblandningen. Häll hälften av smeten i formen, fördela plommonbitarna och täck med resten av degen. Strö över mandelflagor. Grädda vid 180°C, varmluft i ca 20 min. Prova med en sticka, den ska komma upp utan degkladd. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp i 1 timme. Skär upp i lagom stora rutor och garnera med ett par bitar plommon och en gräddklick. Serveras kall.