Potatis- och purjolökssoppa med kalljästa frallor

4 portioner | 15 st frallor

Ingredienser

  • 400 g potatis
  • ½ purjolök
  • ½ liter vatten
  • 2 dl Skånemejerier Crème Fraiche 34%
  • 1 dl Skånemejerier Vispgrädde
  • Grönsaksbuljong och ev hönsbuljong
  • Persillade

Gör så här

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken. Fräs löken i en gryta och tillsätt potatisen. Häll över vatten och buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan och tillsätt crème fraiche, grädde och kryddor.

Kalljästa frallor
På kvällen. Rör ut ¼ paket jäst i 5 dl kallt vatten. Tillsätt 4 dl rågsikt, 6–7 dl vetemjöl special, 1 tsk salt, 1 msk olja och 1 msk socker. Rör tills allt är blandat. Täck med en handduk och ställ in i kylen.

På morgonen: Sätt ugnen på 225°C. Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bord. Dela i ca 15 bitar. Bearbeta degen så lite som möjligt. Lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 20–25 minuter.